РЕМ: Више повреда медијског понашања у серији "Деценија власти“

БЕОГРАД: Савет РЕМ-а прихватио је закључке Службе за надзор и анализу која је утврдила да је приказивањем информативно-документарне серије „Деценија власти" посвећене Александру Вучићу, која је емитована на ТВ Н1, учињено више повреда одредби које уређују понашање медија.
daljinski upravljac
Фото: pixabay.com

У РЕМ-у позивају пружаоце медијских услуга да не приказују садржаје који воде стварању нетрпељивости, политичких напетости и подела у друштву.

Савет РЕМ-а саопштио је да је на ванредној седници одржаној 1. марта усвојен извештај Службе за надзор и анализу о програмском садржају, петоделној информативно-документарној серији „Деценија власти“, приказаном у периоду од 14 – 28. фебруара 2022. године на програму ТВ Н1.

Како се наводи, приступ теми је вишеслојан и у складу са широко постављеним наративом који је осим текстом, подржан у асоцијативној равни комбинацијом слике, тона и визуелних ефеката и усмерен на то да гледалац стекне уверење како су године у којима је садашњи председник Републике обављао неку од ранијих политичких функција године ''''општег назадовања и пропасти Србије на свим пољима''''.

Оцењује се да је вредносна опредељеност садржаја свих пет епизода серије у односу на Александра Вучића изразито неповољна, обележена политичком нетрпељивошћу и да се у целини састоји од политичких и моралних дисквалификација, чему је, како се наводи, прилагођен и избор саговорника у емисији.

Додаје се да је асоцијативни низ аудиовизуелног израза шири од оног исказаног текстом који изговарају наратор или саговорници јер, како се оцењује, са собом носи своје матафоричко и симболичко значење и уобличен је доследним драматуршким поступком.

Савет РЕМ-а још једном апелује на све пружаоце медијских услуга да објављивањем својих програмских садржаја допринесу развијању демократског дијалога и тока изборне кампање и да свим учесницима изборне трке обезбеде једнаке услове за представљање својих ставова и политичких програма.

 

 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести