Резолуција 1244 је кључ за косовско питање

БЕОГРАД: Резолуција 1244 није савршена, али представља најбоље могуће решење у реалном оквиру и најважнији проблем је да није поштована, поручио је вечерас амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко и нагласио да је ова резолуција кључ за решење косовског питања.
1
Фото: Tanjug

"У историји УН, она је можда је најгори пример потпуног кршења резолуције СБ. То је најважнији проблем, да ли ће бити испуњена? Ми сматрамо да мора да буде испуњена и да је ово кључ за решење питања Косова. Био је, јесте и остаће", рекао је Боцан-Харченко на београдском Правном факултету, где је одржао предавање о Резолуцији 1244 поводом две деценије од њеног доношења.

Одговарајући на питање новинара да ли ће ова резолуција икад бити примењена, руски амбасадор је навео да потпуно савршене ствари не постоје, али да је Резолуција 1244 "најбоље што је било могуће у неком реалном оквиру".

"Она је одредила и сад одређује најбољи правац у свим детаљима, одређује регулисање ситуације на Косову, регулисање свих отворених питања, обезбеђује право на повратак, међународно присуство и безбедност. Најважнији проблем је да није поштована и испуњена до краја, а углавном није испуњена уопште", рекао је Боцан-Харченко.

Упитан зашто је данас битно подсетити на важност примене Резолуције 1244, Боцан-Харченко је указао на чињеницу да косовско питање није решено и оценио да то представља отворен проблем у Европи.

"Мора се и због региона, сарадње и европске безбедности решити проблем. Поново имамо разноврсне активности и покушаје, али ниједан покушај не тражи повратак Резолуције 1244. Унапред могу да кажем, с потуном одговорношћу, ако се не вратимо на Резолуцију 1244, сваки покушај, назалост, уз све активности, биће узалудан", поручио је Боцан- Харченко.

EUR/RSD 117.5133
Најновије вести