Ројтерс о Вучићевој изјави - спремност на компромис

БЕОГРАД: Изјаву председника Србије Александра Вучића да се залаже за разграничење са Албанцима, британска агенција Ројтерс види као наговештај да је српски председник спреман за компромис у дефинисању границе са Косовом како би се окончао сукоб с Приштином, што је кључан услов да би се Србија придружила ЕУ. 
Rojters logo Foto: Rojters
Фото: Rojters

Ројтерс наводи да многи у Београду, како политичари тако и аналитичари, сматрају да би подела, којом се дозвољава Србији да задржи контролу над северним делом Косова, у замену за Прешсевску долину могло бити прихватљиво за обе стране. Британска агенција подсећа да већина Срба сматра Косово колевком своје нације и православне хришћанске вере, као и да је Београд до сада одбијао да призна независност своје, како наводи, "бивше јужне покрајине". 

Истиче и да Београд, уз помоћ Русије, коју описује као савезника Београда који има право вета у Савету безбедности УН, блокира чланство Косова у УН и другим организацијама. Подсећајући да је 31. јула косовски председник Хашим Тачи одбацио предлог да Косово буде подељено по етничким линијама, Ројтерс наводи да се већина косовских Срба, који на северу представљају већину, противи властима Приштине. 

Истиче и да је Вучић током посете Шиду наговестио да би разграничење, што, како се наводи, многи у региону разумеју као "поделу", било решење. Агенција, такође, цитира Вучићеву изјаву да је "потребно двоје за танго". Скреће пажњу и на то да је Вучић рекао да је"имати територију, за коју се не зна ко је и како третира и шта коме припада - увек извор потенцијалних сукоба". 

"Да ли ће то добити подршку народа остаје да видимо", напомиње агенција да је рекао Вучић алудирајући на, како наводи, мишљење јавности у Србији и међу косовским Србима. Подсећа да је у прошлости Вучић рекао да ће народ бити потребан како би се потврдило евентуално решење за Косово. 

Ројтерс истиче и да Србија жели ширу аутономију за српске енклаве на Косову, заштићен статус православних манастира и финансијску надокнаду"за оно што, како наводи, Србија сматра својом имовином, укључујући индустријске и енергетске објекте. Наводи и да је Вучић рекао да решење мора да буде "свеобухватно, не једноставно", али примећује да није образложио на шта мисли, рекавши да неће да открива "преговарачке карте". 

Агенција наводи и да се "српски националисти и утицајна Српска православна црква" чврсто противе подели Косова", јер сматра да би тај потез значио напуштање права на полагање целе територије на Косову, као што је записано у уставу Србије.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести