РСЕ: ЕП резолуција о усклађивању Србије са санкцијама Русији

СТРАЗБУР: Спољнополитички одбор Европског парламента сутра би требало да расправља о нацрту резолуције коју је предложио известилац за Србију Владимир Билчик, а којом ће се Србија позвати да се усклади са одлукама ЕУ у спољној и безбедносној политици, укључујући и санкције Русији, преноси Радио Слободна Европа.
Evropski parlament Foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

У нацрту резолуције у који је РСЕ имао увид, изражава се жаљење због чињенице да се Србија није ускладила са санкцијама Европске уније (ЕУ) након руске инвазије на Украјину, а власти у Србији позивају се да покажу "стварну посвећеност вредностима ЕУ".

У тексту се изражава жаљење због одлуке косовске владе да одбије предлог којим би се омогућило прикупљање гласачких листића бирача са правом гласа на територији Косова за априлске изборе, као што је то био случај раније.

Такође се позива на поштовање и пуну примену свих претходних споразума, укључујући и Заједницу српских општина.

Нацртом резолуције се подсећају српске власти да ће напредак у дијалогу о нормализицији односа са Косовом одредити темпо приступних преговора.

Понавља се подршка дијалогу Београда и Приштине и важност конструктивног ангажмана српских и косовских власти у "циљу постизања свеобухватног правно обавезујућег споразума о нормализацији" и напомиње да је то кључно за обе стране да напредују на европском путу.

Предложени текст у току ове године треба да усвоји Европски парламент на пленарној седници чиме би добио верзију резолуције, наводи РСЕ и додаје да резолуције ЕП нису правно обавезујуће за државе чланице нити институције ЕУ.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести