РСЕ: Земље ЕУ траже да буду укључене у дијалог БГ и ПР

БРИСЕЛ: Земље чланице Европске уније (ЕУ) захтевају да буду укључене у коначну фазу дијалога између Београда и Приштине, који би водио до правно -обавезујућег споразума о свеобухватној нормализацији односа, пише Радио Слободна Европа. 
Putokaz  Beograd, Priština Foto: Youtube/printcreen
Фото: Youtube Printscreen

Земље чланице почеле су, наиме, да показују негодовање због нетранспарентности политичког дијалога, посебно око поглавља које се односи на израду коначног споразума, наводи Радио.

То је, како каже Радио, истакнуто у петак, 1. јуна, на састанку где су представници ЕЕАС усмено обавестили представнике земаља чланица ЕУ о процесу дијалога.

Како се наводи, земље чланице нису задовољне што су потпуно искључене из овог процеса, а како објашњавају дипломатски извори, тим који у Бриселу води дијалог ни у једном тренутку не консултује земље чланице, чак ни оне које се сматрају већим или важнијим.

"Дијалог улази у критичну фазу, а земље чланице нису укључене у израду коначног споразума, који ће бити историјски. Постајемо сумњичави зашто тим Федерике Могерини све ово држи у великој тајности", рекао је за РСЕ један дипломатски извор. 

Он је додао да су извештаји тима Могеринијеве о дијалогу углавном "површни и са позитивном нотом", уз једину потврду да су обе стране посвећене постизању свеобухватног споразума. 

Како су извори објаснили, они који у Бриселу воде овај дијалог "јуре за календаром, а не суштином", јер ће се постизање најављеног споразума између двојице председника поклопити са окончањем мандата Фредерике Могерини, којој ће "историјски споразум између Косова и Србије служити да за собом остави своје политичко наслеђе".

Имајући у виду која је тежина овог споразума, који ће остати такође на леђима ЕУ да га се придржи до краја, захтева се "отварање" Могеринијеве и тима према престоницама ЕУ и њихово укључивање у израду коначног споразума који би водио до свеобухватне нормализације односа између Београда и Приштине.

Један од корака око којих се сада разговара је идеја да се ово питање уврсти и у коначне закључке на јунском самиту, где ће шефови држава и влада ЕУ разговарати о приликама на Западном Балкану, а ради се на томе да се једна од тачака у коначним закључцима односи на захтев да се и земље ЕУ "обухвате" у припремама за свеобухватни споразум између Србије и Косова, преноси РСЕ. 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести