РТ Никшић: Шта је премијер писао патријарху Порфирију

ПОДГОРИЦА: Црногорски премијер Здравко Кривокапић изјавио је раније да је одговорио патријарху СПЦ Порфирију на писмо у вези са усаглашавањем Темељног уговора, а портал Радо телевизија Никшић открива детаље и наводи да измене које је предложила влада доприносе унапређењу квалитета документа, како он касније не би могао да буде оспораван у целини, или у појединим деловима.
litije
Фото: Tanjug (printscreen/Facebook/Marko Milačić - Prava Crna Gora, arhiva)

Премијер Здравко Кривокапић је, кажу, у писму патријарху Порфирију, дао образложење владиних предлога за измене првобитног Нацрта темељног уговора између Црне Горе и Српске православне цркве (СПЦ), а те измене се односе на потребу усаглашавања појединих одредби уговора са правним системом Црне Горе, као и на додатна терминолошка појашњења одређених решења.

У првобитној верзији Нацрта уговора, наводи се, користи се појам „судска истрага”, поред чињенице да у Црној Гори већ десетак година истрага није у надлежности судова, већ тужилаштва.

Указано је, додаје се, да коришћење термина „мере безбедности” у првобитном Нацрту уговора није компатибилно са одређењима из Кривичног законика Црне Горе, имајући у виду начин на који је дефинисан тај институт.

Поред тога, када је у питању одређивање страна потписница уговора и услова за грађење објеката верских заједница у Црној Гори, указано је да у првобитном Нацрту уговора решења нису у сагласности са важећим члановима 10 и 42 став 4 Закона о слободи вероисповести или уверења и правном положају верских заједница.

Премијер, кажу, у писму патријарху Порфирију указује на потребу дораде одредбе уговора која се тиче посебне заштите имовине Цркве, а која уједно представља и културну баштину државе и упућује се на примену Закона о заштити културних добара.

У односу на питање реституције црквене имовине, у писму се наводи да је предложеним изменама тај део уговора изједначен са решењима из уговора који су потписани са другим верским заједницама у Црној Гори.

Премијер је, додаје се, у писму изразио спремност да се процес усаглашавања заврши у најкраћем року, како би Темељни уговор са СПЦ био потписан, преноси портал РТНК.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести