Мировић положио камен темељац погона компаније „Хелткер” у Руми

Председник Покрајинске владе Игор Мировић и директор фабрике за производњу меморијске пене данско-кинеске компаније „Хелткер Јуроп” у Руми Александар Подравац положили су камен темељац за изградњу производно-складишног објекта фабрике на око 10.000 квадратних метара.
1
Фото: покрајинска влада

У нови објекат ће бити уложено 3,5 милиона евра, а кад буде завршен, број запослених у фабрици биће повећан са садашњих 536 на око 800. Рок за завршетак започете инвестиције је мај 2018. године.

Мировић је изразио задовољство што присуствује почетку радова на изградњи новог погона компаније „Хелткер”, чији се комплекс у Руми сада простире на око 30.000 квадратних метара. Производни комплекс је настао за мање од две године: отворен је 2015. као резултат заједничког улагања кинеске и данске компаније „Хелткер” и „Еверест”. Фабрика је за то кратко време успела да своје кавилетне производе пласира на захтевна тржишта великог броја земаља.

Фото: Покрајинска влада

„За Србију су те компаније веома значајне, посебно за Војводину, где у првих десет месеци 2017. године бележимо 20 процената већи раст извоза него у истом периоду 2016.“, нагласио је Мировић.

„На том једном показатељу могу да говорим и о многим дрругим показатељима, укључујући и смањење броја незапослених.“  

Фото: Покрајинска влада


Опремање радне зоне и пројекти

Након полагања камена темељца и обиласка фабрике, Мировић је одржао радни састанак с председником општине Слађаном Манчићем. Разговарало се о започетим пројектима које подржава Покрајина, попут опремања радне зоне „Румска петља” и пројеката путне инфраструктуре у насељеним местима и пројеката из области образовања и здравства.  


Он је навео да се, кад се подаци пореде с подацима свих осталих крајева Србије, може уочити да је највеће смањење броја незапослених било управо у Војводини. Он је у Покрајини већи чак и него у Београду, а посебно је већи него у централној и јужној Србији.

Фото: Покрајинска влада

„Кад све то ставите на један тас, може се видети да се остварује она политика о којој сам говорио, везана за бржи и енергичнији економски развој Војводине, јер сви показатељи говоре управо о томе. За нашу земљу је сада најважније да имамо политичку стабилност да се настави директно инвестирање у велики број компанија и да с Републиком имамо комплементарне субвенције у привреди“, истакао је председник Покрајинске владе.

Он је навео да ћемо у другој фази, кад будемо зарађивали више новца, кад општински буyети буду већи због отварања нова радна места и раста прихода од пореза на добит предузећа и зараде, улагати и у друге сфере живота у наредним годинама. Мировић је рекао да је његова администрација већ припремила буyет за 2018. годину, и да најавио да ће Покрајинска влада наставити политику субвенција, пре свега директних субвенција у привреду преко Развојне агенције Војводине.

Фото: Покрајинска влада, илустрација

„У овој години за ту намену је обезбеђено 350 милиона дина, а наредне планирамо да ту своту повећамо с циљем да подржимо компаније с минимално десет, а максимално 100 запослених, посебно у мање развијеним општинама“, рекао је Мировић.

Директор фабрике Александар Подравац се захвалио председнику Покрајинске владе и општинском руководству на подршци, без које се, како је рекао, не би могао изградити будући комплекс компаније.

„Желим да похвалим сарадњу коју смо имали у последње две године, када су нам излазили у сусрет на све могуће начине да бисмо могли релативно брзо завршити овакве подухвате“, нагласио је Подравац.

„Ово смо изградили за две године, што је веома кратак рок за такву фабрику.“

Е. Марјанов 

EUR/RSD 117.1197
Најновије вести