Русија: Приштина и Тирана настављају да гурају великоалбанску линију

МОСКВА: Министарство спољних послова Русије саопштило је, поводом заједничке седнице владе Албаније и владе тзв. Косова одржане 2. октобра у Тирани, да Тирана и Приштина настављају да гурају великоалбанску линију, без обзира на то чиме маскирају своје планове.
р
Фото: pixabay.com

Руско Министарство изражава забринутост поводом одржавања те седнице и истиче да такви поступци представљају реалну опасност за мир и стабилност на Балкану, као и да документи потписани током састанка, као и изјаве његових учесника, покрећу озбиљна питања.

Не може да не изазове забринутост теза о неопходности "брисања граница“ између Албаније и тзв. Косова, наведено је у саопштењу објављеном на сајту руског министарства.

Подсећа се да је Косово саставни део Србије, што потврђује и Резолуција 1244 Савета безбедности УН, и указује да се слободно тумачење принципа територијалног интегритета када је реч о сувереној држави не може сматрати ничим другим осим грубим мешањем у њене унутрашње послове.

Руско министарство истиче да најава таквих намера штети процесу решавања косовског питања и анулира напоре усмерене на проналажење обострано прихватљивог решења у оквиру дијалога Београда и Приштине.

"Очекујемо јасну реакцију међународне заједнице, пре свега Европске уније, којој је Генерална скупштина УН поверила мисију посредника у дијалогу Београда и Приштине", наведено је у саопштењу.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести