Руски хеликоптери, амерички инвеститори и српска војна неутралност

Председник Владе Србије Александар Вучић најавио је да ће Србија наставити да се такмичи с неупоредиво развијенијим земљама да би могла да заштити своју територију.

Циљ Војске Србије је одвраћање било кога од потенцијалног напада на Србију, поручио је премијер, који је на војном аеродрому Батајница присуствовао свечаном отварању хангара за потребе РВ и ПВО и промоцији новог модерног наоружања, произведеног у Србији. Нови хангар изграђен је на месту порушеног за време бомбардовања 1999. године, а намењен је за смештај лаке авијације.

Вучић је саопштио да је у току пријем два руска хеликоптера „Ми-17”, који ће стићи у Србију почетком јуна. Додао је да су припадници Војске Србије тренутно у Русији, где су ангажовани на пријему нових хеликоптера.Премијер је указао на модернизацију опреме, и истакао да се ради о наоружању које је производ „нашег знања и памети”.

– Поносан сам на нашу војску, видели сте најмодерније пушке, а сами ћемо производити у „Партизану” нову генерацију муниције – најавио је Вучић.
Новинарима је пренео да постоји још много ствари на војном плану које су важне у одбрани, али тренутно не могу да се покажу.Након Батајнице, Вучић је у Влади разговарао с председником Одбора Савета Федерације Русије за међународне послове Константином Косачовом, а том приликом истакнута је подударност у ставовима о низу питања од заједничког интереса за две земље. Премијер је, како је саопштено из Немањине, поновио да Србија остаје на позицији војне неутралности.

Председник Владе потврдио је јуче новинарима да ће се током посете Мостару 12. априла састати с бошњачким чланом Председништва Босне и Херцеговине Бакиром Изетбеговићем.– Да, састаћу се с Изетбеговићем. Састаћу се одвојено са Човићем и с Иванићем. То ће бити одвојени састанци тет-а-тет, а имаћемо и заједнички ручак. Мислим да ћу имати још билатералних сусрета у Мостару. Радујем се томе. Мислим да имамо о много тога да разговарамо, да сви заједно, рекао бих, умиримо страсти и да наставимо наше разговоре о неопходности мира, помирења и стабилности у региону – навео је он након најаве могућности обнављања тужбе БиХ против Србије за геноцид пред Међународним судом правде.

Разговори представника Београда и Приштине у Бечу поводом забране камионима из централне Србије који превозе опасне материје да уђу на Косово били су тешки, открио је  Вучић јуче новинарима. Како је рекао, „неки нису хтели да прихвате исте аранжмане као што су имали с Хрватском и Словенијом”, али је због стабилности боље да не каже ништа.– Станете, гледате, и питате се о чему се ради – додао је он, коментаришући разговоре од понедељка Марка Ђурића и косовске министарке без портфеља Едите Тахири, која је оценила да тај сусрет „није уродио плодом”.

Одговарајући на новинарска питања, Вучић је рекао и да још увек није донета одлука о подршци Србије Вуку Јеремићу за генералног секретара УН.
Вучић је  у Влади примио и извршног директора за Европу и Евроазију у Министарству трговине САД Скипа Џонса. Амерички званичник је оценио да је Влада остварила импресиван напредак доношењем сета закона који реформишу пословање у Србији, попут Закона о раду, и да је од кључног значаја њихова потпуна примена, као и транспарентност тендерских процеса, борба против сиве економије и корупције.

Српски премијер је истакао да ће отварање директне авионске линије „Ер Србије” између Београда и Њујорка олакшати контакте пословних људи и тиме значајно допринети и јачању економских веза Србије и САД. Он очекује веће присуство америчких инвеститора, што би значило и преношење радних навика и предузетничког духа српским радницима.

Високи гост је српском премијеру уручио „мапу пута“ – стратегију развоја економских односа Србије и САД, коју је њихово Министарство трговине израдило после Вучићеве посете Вашингтону. У том документу се истиче потреба да буду оснажене трговинске и друге економске везе двеју земаља и због важности српско-америчког партнерства за стабилност и напредак региона.

С. Станковић
 

Глад, заштита и етикетирање

Вучић је новинарима рекао да не зна шта се догодило с човеком који је на митингу напредњака у уторак у Панчеву викнуо: „Гладни смо! Председниче, гладан ти је народ!”, али каже да је „сигуран у то да му се није десило ништа лоше”.
– Можда су њега штитили, али да га је било ко дирнуо, то би била главна вест на вашој телевизији, тако да сам сигуран да је добро и да га нико није ни пипнуо. А да јесте, сигуран сам да бисте одштампали и плакате као телевизија да објасните народу какав сам зликовац и шта радим – приметио је Вучић поводом питања Телевизије Н-1. 
Након њихове констатације да је „реч о етикетирању”, Вучић је рекао да то није учинио и извинио се уколико је новинарка стекла утисак да јесте.

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести