Ружић: Буџетска средства не могу да служе за бахаћење

СМЕДЕРЕВСКА ПАЛАНКА: Буџетска средства која се трансферишу општинама не могу да служе за бахаћење, недомаћинско пословање и нерационално руковођење, поручио је данас министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић.
ruzic, tanjug video
Фото: Бранко Ружић, фото: Танјуг (Видео)

Он је, приликом обиласка Сајма пољопривредних машина у Смедеревској Паланци, истакао да су Влада Србије и министарство на чијем је челу чврсто решени да сузбију свако недомаћинско опхођење према средствима која се убирају од пореских обвезника. 

"Буџетска средства која се трансферишу општинама не могу да служе за бахаћење, недомаћинско пословање, нерационално руковођење општином и министарство је учинило много, пре свега у консултативном смислу, на томе да се инфлација оснивања јавних предузећа и установа у локалним самоуправа сузбије, спречи и, на неки начин, рационализује", рекао је Ружић.

Министар је указао на чињеницу да у Смедеревској Паланци постоји 7.000 газдинстава која функционишу у "девастираној привредној ситуацији општине".
"Влада жели да помогне ову општину, не само економским мерама путем субвенција, већ и улагањем у науку и вођењем рачуна о побољшању положаја жена", казао је Ружић.

Казао је да је Министарство расписало конкурс за буџетски фонд за локалне самоуправе, који је 32 пута већи него 2017. године, те да верује да је та општина, без обзира што јој руководи Привремени орган, аплицирала са пројектима. 

"Желим да верујем и да ће неки од тих пројеката бити предмет разматрања и комисије при Министарству и волео бих да будем савременик реализације неког пројекта који је од општег интереса за житеље у Смедеревској Паланци", казао је Ружић.

Указао је и да су за пољопривредну производњу важна планска документа и да свака локална самоуправа има обавезу да их уради.

EUR/RSD 117.1695
Најновије вести