Ружић: Централни регистар становништва "круна" дигитализације

БЕОГРАД: Србија би ускоро требало да добије Централни регистар становништва, за који министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић каже да ће бити "круна" рада Владе на пољу уређења база регистара и дигитализације.
1
Фото: ANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Министар је на данашњем скупу представио Нацрт закона о Централном регистру становништва и истакао да очекује да тај закон буде усвојен до краја године, а можда већ следећег месеца.

Према његовим речима, Централни регистар становништва биће велики искорак када се 11 евиденција о грађанима Србије, које се налазе у пет база, форматирају у један централни регистар.

"На тај начин уштедеће се много више времена како грађанима, тако и службеницима", рекао је Ружић.

Централни регистар ће обухватити базе Министарства државне управе и локалне самоуправе, Министарства унутрашњих послова, Централног регистра обавезног социјалног осигурања, Пореске управе и Републичког геодетског завода.

"Један такав искорак ће свакако бити велики изазов и за софтверске стручњаке и у Министарству и у Канцеларији за ИТ Владе Србије, али и за све стручњаке који се тиме баве", указао је министар.

Очекује да ће то бити "важан печат" на пољу дигитализације, као и "миграције" свих података из 11 евиденција из пет различитих база у један Централни регистар становништва.

"На тај начин настављамо крупним корацима рад на пољу дигитализације, што значи да је то један друштвени процес који траје и који олакшава и привреди и грађанима комуникацију са државном управом, а то је приоритет Владе који у пракси добија своје обрисе", закључио је Ружић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести