Ружић: Изменама закона о странкама се уводи ред

БЕОГРАД: Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић изјавио је данас да је циљ измена Закона о политичким странкама да се реше питања која су се појавила у примени Закона, који је донет 2009.године.
ruzic, tanjug
Фото: Tanjug/S.Radovanović, arhiva

На округлом столу о изменама Закона он је рекао и да је потребно унапредити оне институте, који се у Закону о странкама ослањају на Закон о општем управном поступку.

Ружић је објаснио да се те измене односе на обавезе органа да по службеној дужности размењују и прибављају податке у службеним евиденцијама, чиме је укинута обавеза подношења одређених докумената при регистрацији странке.

Он је додао да ће се прецизирати норме које се односе на оснивање, одржавање оснивачке скупштине, коришћење назива и симбола визуелног идентитета странке.

Министар је додао да ће бити дефинисани и рокови за поступање подносиоца пријава и регистрационог органа, као и престанак рада странке и брисање из Регистра.

Професор Милан Јовановић рекао је да је Закон из 2009. остварио циљеве због којих је донет, али да је показао две групе проблема - техничког карактера, која се тичу рокова за оснивање странке и проблеми везани за странке националних мањина.

Јовановић је рекао да број странака уписаних у регистар као странке националних мањина указују да има индиција да се тај институт злоупотребљава.

Он је додао да данас има 120 странака у регистру, а да су 72 странке националних мањина.

Јовановић је навео да је при регистрацији приметна још једна суштинска злоупотреба права на политичко организовање - када странке преузимају већ регистроване странке које су политички неактивне и само постоје у регистру.

Помоћница министра Ивана Антић рекла је да ће при оснивању странке бити обавезно формирање Иницијативног одбора, који треба да има најмање три члана, који треба да се договоре о називу и основном програму странке.

Она је казала да ће бити могуће да Иницијативни одбор обавести Министарство и резервише име и симбол странке.

За прикупљање потписа подршке за оснивање странке биће дат рок од 12 месеци.

Антић је додала да ће за потписе за регистрацију странке државни органи прикупљати податке из Јединственог бирачког списка и да би то на 10.000 потписа требало да представља уштеду од три милиона динара.

Изменама ће бити дефинисано и ко пријављује и подноси документа за уједињење странке и поступак при подели странке.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести