Ружић: Неће бити банкрота локалних самоуправа

БЕОГРАД: Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић каже да је за решавање дугова локалних самоуправа потребан системски приступ читаве владе, али напомиње да неће бити банкрота.
branko ruzic1, tanjug video
Фото: Tanjug (Video)

Он је навео и да ће до краја 2018. године у систему локалних самоуправа бити 100.700 запослених, подсетивши да је 2013. године та квота била 123.800.
Поводом упозорења Фискалног савета да ће дугови локалних самоуправа потопити државне финансије, Ружић каже да је улога тог савета значајна, а да су подаци о којима се говори кристално јасни у погледу рецидива неких ранијих времена и поступака.

"Потребан је системски приступ, једно министарство овакве проблеме ако говоримо о преко милијарду евра дуга и 300 милиона евра доспелих обавеза које се још увек не сервисирају свакако не може решити ад хок. Важан је системски приступ читаве владе, полуге постоје, пре свега у Министарству финансија", рекао је Ружић на конференцији за новинаре.

Уколико ме питате да ли ће бити банкрота, сигуран сам да не, истакао је Ружић.
Немогуће је, каже он, да у неким општинам имате по 15, 16, 17 јавних предузећа која се користе за партијско запошљавање и које се појављује као канцер и једе супстанцу те општине, при томе не водећи рачуна о приходима и расходима.

"Тај степен неодговнорноси је недопстуив и у сваком случају ако гледамо да системским приступом решимо овај проблем, онда морамо да сагледамо и потенцијале моделе и могућности како то разрешити, али не сматрам да је толико алармантан ситуација да би нешто било доведено у стање деструкције", навео је министар.

Он ипак сматра  да је ситуација таква да шаље јасну поруку влади да се са тим проблемом мора ухватити у коштац. 
Говорећи о рационализацији, Ружић је рекао да је 2013. године квота била 123.800 запослених у систему локалне самоуправе, а да ће до краја 2018. године то бити сведено на 100.700.

Наводећи да тај процеш траје, Ружић каже да је ода недопустиво да неко рецимо у библиотеци запослени по 20 или 25 извршилаца, јер, како каже, то није одговорно ако желимо да спроведемо фисклану консолидацију и да привучемо стране инвеститоре.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести