Ружић: Вучић учинио праву ствар, немам бојазан због избора

БЕОГРАД: Министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић поздравио је вечерас одлуку председника Александра Вучића да врати Скупштини на поновно одлучивање Закон о експропријацији и оценио да је Вучић тиме "предупредио неке непријатељски настројене људе, који покушавају да у сваком детаљу нешто злоупотребе и представе као легитимну борбу".
branko ruzic
Фото: Tanjug (Dragan Kujundžić)

"Али се иза тога крије нека политичка идеја", нагласио је Ружић у емисији Танјуг Тачно на Танјуг ТВ.

Он је рекао да га није изненадио потез Вучића и оценио да је он учинио исправну ствар, пре свега са аспекта питања рокова, које је, како је навео, веома спорно.

"Овде се ради о супротстављености јавног и појединачног интереса. Важно је наћи баланс. Не можемо на уштрб појединачног људског права мењати легислативу на начин који ће урушити то елементарно људско право", рекао је Ружић.

Он је оценио да је тиме био вођен и председник Србије, који је позвао на најширу могућу јавну расправу тим поводом, односно затражио да се укључи и стручна јавност и Национални конвент и сви референтни људи који се тиме баве.

На питање да ли је опозиција злоупотребила грађане како би добила поене, Ружић је рекао да је легитимно да опозиција користи разне моделе спиновања и манипулације како би дошли до неког циља, а да је друго питање да ли је то морално.

Он је нагласио да Закон о експропријацији нема везе с Рио Тинтом.

"Мислим да то јесте био спин и манипулација и жеља опозиције да се подигне тензија", оценио је Ружић.

Ружић је нагласио да међу грађанима који су изашли на улице како би протестовали против Закона о експропријацији и Закона о референдуму има дивних и достојанствених људи, који су забринути за одређене ствари.

На питање да ли се плаши губитка на београдским изборима, Ружић је рекао да нема никакву бојазан.

"Не само да смо у коалицији са владајућом странком него и друга најјача странка у Србији и не видим разлога да постоји бојазан", рекао је Ружић и истакао да може да се "на најпластичнији и најпрактичнији могући начин" стави на папир шта је до сада урађено у Београду у протеклих скоро десет година, а шта је урађено пре тога.

Он је рекао да не види никакву бојазан на изборима "ако ће грађани бити вођени оним што белодано виде, што могу да осете, пипну и провере и да сагледају у ком амбијенту живе".

Он очекује да ће ту бити и различитих критика, али мисли да оне нису аргументоване.

Ружић је рекао да чека да опозиција изађе са програмом, јер све што је до сада чуо јесте “склоните, смените, елиминишите Вучића”, што по њему неће подржати 90 одсто гласача.

Он каже да се такав програм показао до сада много пута као неуспешан и очекује да опозиција изнесе ставове, како је навео, о европским интеграцијама, Косову и Метохији, о томе како гледа на драстични пад незапослености у Србији, на огроман број нових страних инвестиција у нашој земљи, привредни раст и друге успехе ове власти.

Апеловао је на опозицију да у што већем броју изађе на изборе који би онда били, како је рекао, права демократска утакмица сучељавања програма који су на политичком тржишту.

Ружић је говорио и о учешћу Социјалистичке партије Србије у ранијим владама и нагласио да их је у томе увек водио национални интерес.

“Сви су од 90-их година до данас у важним прекретницама тражили од СПС помоћ, а ми смо увек због државотворности на уштрб можда нашег партијског интереса, радили у интересу Србије”, рекао је Ружић.

Он је поменуо неке од успеха и тих влада, који су били на предлог СПС-а, а конкретно је навео иницијативу покојног инжењера Милутина Мркоњића за разговоре са међународним финансијским институцијама о финансирању Коридора 10 и свих других капиталних пројеката.

Он сматра да садашња коалиција са СНС има неупоредиво боље резулатате, што је евидентно и по задовољству грађана и на основу подршке коју има, како је навео, политика чије су персонификације Вучић и лидер СПС Ивица Дачић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести