СА 15 ГОДИНА ЈЕ ПОГИНУО ЗА ОТАЏБИНУ Споменко Гостић је скупо платио слободу; Вучић га је постхумно одликовао (ФОТО/ВИДЕО)

Једног од најмлађих бораца Војске Републике Српске, Споменка Гостића, синоћ је постхумно Медаљом за храброст „Милош Обилић“ - златном, одликовао председник Србије Александар Вучић.
1
Фото: Танјуг/Владимир Шпорчић/Принтскрин/Информер

Одликовање је примио рођак Младен Стојановић који је изјавио да се Гостић борио за српски народ, а да је потребу за борбом схватио још као мали.

Стојановић је за Тан‌југ истакао да је његов рођак одликован због своје храбрости и захвалио председнику Србије Александру Вучићу због тога што га је постхумно одликовао.

"Захвалио бих Вучићу што је доделио баш нама. Без обзира на то којој земљи припадамо, не постоје физичке границе, него ми смо сви један народ по православљу", рекао је Стојановић.

Он је додао да су сви наши јунаци погинули за исти циљ - за слободу за српски народ.

Фото: Youtube Printscreen

У Београду је вечерас одржана церемонија уручивања сретењског ордења појединцима и институцијама из Србије, Републике Српске, Црне Горе и иностранства, које је доделио председник Србије Александар Вучић поводом Дана државности – Сретења.

На РТС-у вечерас је приказан прилог о Споменку Гостићу, а снимак можете погледати у наставку текста.

Фото: Zoran Sinko

Ко је Споменко Гостић?

Постхумно одликован Споменко Гостић био је један од најмлађих бораца Војске Републике Српске који је погинуо 1993. када је имао само 15 година.

- Драго ми је што има тако финих људи који се хоће побринути. Али ја кажем ипак док рат траје, ја одавде нећу.

- А зашто нећеш одавде?

- Ето зато што не могу напустити док год се не ослободи ово све.

Ове речи су ванвременске, а изговорио их је Споменко Гостић који је дао живот за Српску. Своје огњиште у Јовићима крај Маглаја бранио је до последњег дана. Како се воли и чува своје, показао је и генерацијама после. 

- Имао је могућност да се извуче, али је Споменко Гостић одабрао да да живот за Републику Српску како би нараштаји и будуће генерације опстале и како би Република Српска живела.  Ми млади треба да имамо у виду, тј. генерације које долазе, да је Споменко једна храбри дечак који је пре свега дао свој живот за нашу отадзбину Републику Српску - кажу грађани.

Фото: Zoran Sinko

Колико је скупа слобода, то није једина лекција коју су многи научили од Споменка. Имао је само 15 година, али је о родољубљу и храбрости научио и много старије од себе. 

- Јесте да има много случајева гђе је тешко али то се опет некако издржи. Имао сам случајева да сам нагазио на мину. Била је мина паштетица, наишао сам и одбило је први точак. Ово ми је друга, ранило је баш мене детонација, и ту ме је гелер овако окрзнуо. Али опет се све то савлада. Тукли су ме мецима 84-ком, морао сам пузити кроз канал али и то сам издржао. И кажем да ми је добро и фино, сарађујем са војском, храним се с војском, спавам. Немам оца, немам мајке. Остао сам са бабом и баба ми је погинула баш код ове куће ту - говорио је Споменко.

Информер

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести