Са Русијом потписан споразум о изградњи нуклеарног центра

БЕОГРАД: Влада Србије и Државна корпорација „Росатом“ потписале су Генерални оквирни споразум о изградњи Центра за нуклеарне технологије и Споразум о оснивању заједничког предузећа које ће реализовати овај пројекат на територији Републике Србије, саопштено је данас из Кабинета министра за иновације и технолошки развој.
moskva rusija pixabay
Фото: Pixabay.com

Споразуме су, уочи посете председнице Владе Србије Ане Брнабић Москви, потписали министар и председник Међувладиног комитета за сарадњу са Русијом Ненад Поповић и председник Росатом Оверсиз Јевгениј Пакерманов.

На основу наведених споразума, током наредне три године, у Србији ће бити изграђен Центар за нуклеарну медицину на бази циклотронског комплекса и објекти за производњу радиофармацеутских лекова, наводи се у саопштењу.

Министар Поповић оценио је да је због потписивања данас историјски дан у односима Србије и Русије.

"На основу договора наших лидера, председника Србије Александра Вучића и председника Русије Владимира Путина, потписали смо споразуме који враћају Србију на мапу европских земаља које поседују капацитете за научна истраживања у области нуклеарних технологија. Ово ће подићи спремност Србије у области медицине, науке, истраживања, а већ сада имамо захтеве из земаља из окружења да заједно са нашим научницима користе капацитете овог центра", рекао је он.

Како је оценио потписивањем ових споразума отворене су нове перспективе у развоју односа Србије и Русије у области нуклеарних технологија.

Генерални директор Државне корпорације „Росатом"Алексеј Лихачев изразио је задовољство због конкретних корака као и одређивања прелиминарних рокова реализације пројекта у којем ће бити примењене иновационе руске нуклеарне технологије. "Радиофармацеутски комплекс и Центар за нуклеарну медицину за грађане Србије учиниће приступачном високотехнолошку медицинску помоћ, усмерену пре свега на решавање проблема у борби са онколошким обољењима“, истакао је он.

У саопштењу се наводи да ће будући центар дати значајан допринос развоју Србије, те да ће се у њему примењивати најнапредније технологије као што су производње радиоизотопа који се користе у медицинске и индустријске сврхе, легираног силицијума за индустрију.

Додаје да ће будући центар пружати услуге за одређивање елементарног састава руда и минерала, као и еколошких узорака.

Председник Росатом Оверсиз Пакерманов рекао је да ће у заједничког предузећа бити покренута савремена производња радиофармацеутских препарата за дијагностику и лечење различитих обољења.

"То ће у значајној мери допринети развоју напредне нуклеарне медицине у Србији и у целом региону. Почетак радова за практичну реализацију пројекта планиран је већ у 2022. години“, навео је он.

Пројекат успостављања Центра за нуклеарне технологије реализује се у оквиру Међудржавног споразума између Владе Републике Србије и Владе Руске Федерације потписаног 2019. године током посете председника Русије Владимира Путина Србији.

 

EUR/RSD 117.4890
Најновије вести