САД: Конструктивно ангажовање Приштине и Београда је у интересу свих; Обавеза је ЗСО за Приштину

ВАШИНГТОН: У најбољем је интересу свих страна да премијер привремених приштинских институција  Аљбин Курти озбиљно схвати став САД о одлуци Приштине да суспендује српски динар на КиМ, рекао је данас први заменик портпарола Стејт департмента Ведант Пател.
1
Фото: Wikipedia/javno dobro

"Желимо да видимо напредак у примени претходних споразума у дијалогу, а такође, верујемо да ово је у најбољем интересу за све погођене стране“, рекао је он на конференцији за новинаре, преноси "Павловић Тудеј" .

Он је на питање шта Стејт департменту даје уверење да ćе Курти озбиљно схватити позив САД да Приштина преиспита одлуку Централне банке да српски динар буде суспендован у платном промету изразио уверење да ће "конструктивно ангажовање и искрени напори у доброј вери Косова и Србије донети трајну корист за грађане, укључујуćи економски раст и да ће обезбедити дугорочну регионалну стабилност".

Изражавајући забринутост САД због одлуке о суспензији динара, портпарол је изјавио да Србија има право да пружи финансијску помоћ припадницима српске заједнице на КиМ.

''Забринути смо да ће уредба усвојена 27. децембра негативно утицати на етничку српску заједницу на Косову", додаје се у саопштењу.

Стејт департмент је раније ове недеље позвао Приштину да преиспита ту одлуку, да се консултује се са погођеним заједницама, одговори на забринутост коју је изразила међународна заједница и "обезбеди довољно времена за спровођење својих одлука, како би се ублажио утицај који ће те одлуке имати на грађана''.

Стејт департмент је такође подсетио премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија на обавезе које је Приштина преузела, односно на формирање Заједнице Српских Општина.

''ЗСО је примарни механизам преко којег би Србија могла транспарентно да пружи финансијску подршку институцијама и појединцима у оквиру косовског правног оквира'', наводи се у саопштењу Стејт департмента и наглашава да је појединцима на КиМ који ''легитимно примају финансијску помоћ од Србије потребан приступ функционалном, легалном механизму преко којег могу да добију ту подршку''.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести