САД појачавају притисак на Харадинаја да укине таксе

ПРИШТИНА: Сједињене Америчке Државе незадовољне су непослушносћу премијера привремених приштинских институција Рамуша Харадинаја, који упорно одбија да изврши налог Вашингтона и укине наметнуте увећане таксе на производе из Србије и БиХ, па је за данас најављен позов саветника за националну безбедност Џона Ботона, који ће, како се очекује, укорити лидера АБК и лично му пренети поруку председника Доналда Трампа. 
Dijalog Beograd Pristina/F. Bakic
Фото: Дневник/Ф. Бакић/Приштина

Према писању приштинских медија, САД су посебно изиритиране Харадинајевим писмом којим је од земаља Квинте, а посебно од САД и Брисела, тражио да иницирају и организују међународну конференцију о косовском питању у замену за укидање такси, уз одређене услове.
Јавно изнети услови Харадинаја у Белој кући нису дочекани с одушевљењем, већ као одбијење Приштине, коју САД, иначе, сматрају важним партнером.
САД су, чини се, пишу приштински медији, схватиле да њихово упозорење у вези са суспензијом одлуке о таксама није утицало на Харадинаја и Приштину генерално.

Зато ће, како преноси приштинска Бота сот, позивајући се на своје изворе, током дана Болтон позвати Харадинаја телефоном како би му, како се наводи, додатно "појаснио амерички став" у вези са таксама.
Бела кућа је, наводи се, веома забринута због Харадинајевог понашања, па се очекује да ће након разговора с Болтоном све бити много јасније.
Према истом неименованом извору, Болтон ће данас "укорити" Харадинаја и поручити му да са САД не може да разговара на начин који је изабрао, с обзиром на то да је реч о држави најзаслужнијој за "косовску независност и државност".

Очекује се и да ће овај позив, пише Бота сот, поново потврдити амерички став о таксама и претњу санкцијама Приштини, у случају да Харадинај поново одбије да испуни захтев САД и привремено суспендује ту меру.
САД сматрају да је супсенција такси отвара пут наставку дијалога и постизању коначног споразума, што је стратешки интерес САД у региону Балкана, пише Бота сот.

EUR/RSD 117.5804
Најновије вести