САД поздрављају најаву Србије о Хезболаху као терористичкој организацији

ВАШИНГТОН: Најава Србије да ће означити Хезболах као терористичку организацију у целини је још један значајан корак који ограничава способност ове терористичке групе коју подржава Иран да делује у Европи, изјавио је данас државни секретар САД Мајк Помпео.
bela kuca, pixabay
Фото: pixabay.com

У саопштењу Стејт департмента наводи се да је ова важна акција најављена као део историјских обавеза које је председник Доналд Трамп одредио у вези са широким спектром питања економске нормализације између Србије и Косова, заједно са корацима које обе нације предузимају да помогну у постизању мира на Блиском истоку.

"Нема сумње да се као домине руше европске операције Хезболаха, где наставља да планира терористичке нападе, набавља војну технологију и прикупља преко потребна средства", наводи Стејт департмент.

У саопштењу се подсећа да недавне акције Немачке и Литваније против Хезболаха прате кораке које су прошле године предузеле Велика Британија и Косово.

САД и даље позивају Европску унију и европске државе да у целини означе или забране Хезболах и препознају да су и корен и огранци терористичке организације без разлике између такозваног „војног“ и „политичког“ крила, каже се у саопштењу.

Помпео је такође позвао све земље у Европи и другде да "предузму све што могу да спрече оперативце Хезболаха, регрутере и финансијере да делују на њиховим територијама."

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести