САД: ЗСО од суштинског значаја за нормализацију односа Београда и Приштине

ВАШИНГТОН: Амерички Стејт департмента саопштио је да је Заједница српских општина од суштинског значаја за нормализацију односа Београда и Приштине, према предлога ЕУ, који САД снажно подржавају.
sjedinjene americke drzave pixabay
Фото: pixabay.com

Вашингтон је поручио и да жели брзу финализацију „међусобног признавања“ између Београда и Приштине, уз констатацију да није могуће одредити конкретан временски оквир за то.

Портпарол Стејт департмента Нед Прајс, у обраћању у име државног секретара Ентонија Блинкена, саопштио је да Вашингтон жели да "предлог ЕУ - Споразум о путу нормализације између Косова и Србије“ на крају резултира „међусобним признавањем“, преноси “Павловић тудеј”.

Предстојећа рунда преговора између Београда и Приштине, заказана је за 18. март у Охриду у Северној Македонији.

“Павловић тудеј” наводи да је српска страна саопштила да би прва тачка дневног реда требало да буде имплементација Заједнице српских општина, одредбе Бриселског споразума из 2013. године која треба да буде испуњена.

На питање „Павловић тудеј“ којим редоследом ће се решавати имплементација Заједнице српских општина, Прајс је нагласио да је она од суштинског значаја за нормализацију, према предлога ЕУ.

Он је навео да Вашингтон сматра да дијалогом Београда и Приштине треба да дође до свеобухватног договора о нормализацији односа, који ће отворити врата за европске интеграције и која је од суштинског значаја за већу безбедност, стабилност и просперитет Западног Балкана.

Портпарол Стејт департмента је поновио подршку САД напретку дијалога између председника Србије Александра Вучића и премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија, наводећи да, иако су бриселски преговори који су одржани крајем фебруара представљали позитиван „искорак“, и даље “остаје тежак посао”.

„Сматрамо да нормализација односа треба да буде усредсређена на евентуално међусобно признање“, рекао је Прајс.

Он је поновио да је то “процес који води ЕУ”, а да га САД  подржавају “на сваки могући начин”, као и да је Вашингтон присутан на овим разговорима, највише преко заменика помоћника државног секретара Габријела Ескобара.

Прајс је саопштио да администрација америчког председника Џозефа Бајдена жели да се спорна питања и тензије између Београда и Приштине „реше што је пре могуће”, али да не могу да одреде конкретан временски оквир, наводи "Павловић тудеј".

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести