Шапић: Да сам власт, протести би због здравља били забрањени

БЕОГРАД: Лидер Српског патриотског савеза (СПАС) Александар Шапић изјавио је да је питање зашто држава у време кад је пандемија коронавируса поново заживела дозвољава да се одржавају скупови и додао да он то не би дозволио због здравља грађана.
aleksandar sapic, Tanjug/Sava Radovanović
Фото: Танјуг/Сава Радовановић

Постоји нешто што је изнад политике, а то је здравље људи. Али, ако је власт протесте дозволила, а очигледно јесте, онда мора и да штити безбедност свих грађана, ..., оценио је Шапић.

Он такође истиче да не зна зашто већ нису осуђени сви који су ушли на силу у Скупштину.

Шапић сматра да су протести у Београду и другим градовима легитимни, али да у једном тренутку нису били легални.

Према његовим речима, оног момента кад протест постане нелегалан држава је дужна да штити закон и уставно-правни поредак.

Свако ко је на било који начин прекршио закон нападајући полицајца, уништавајући имовину или угрожавајући било чију бездедност, мора да буде спречен, санкционисан и осуђен, поручио је Шапић за Н1.

Поводом навода да су у протестима учествовали поједини страни држављани, Шапић каже да ти људи, ако се испостави као тачно да су дошли да на било који начин покушају да утичу на наша унутрашња дешавања, морају да буду експресно осуђени.

Тако би се, како каже показало да у Србију не може да дође било ко и да вршља како му падне на памет.
Коментаришући оптужбе за прекомерну употребу силе према демонстрантима, Шапић је рекао да може да разуме и полицајце који су стајали мирно док су их гађали.

Не може полицајац којем је пулс 200 и кога гађају цео сат, у моменту када креће у интервенцију да размишља да ли је неко ту сео или је баш ту возио бицикл и имао џогинг у 23. 45 поред Скупштине, каже Шапић чији СПАС улази у нови сазив парламента.

Оценио је и да су медији све мање објективни, и да све информацјиу пропуштају кроз призму своје политике - политике медијске куће у којој раде.

Медији, како додаје, када им неко пребије фоторепортера нападача називају хулиганом, а кад исти тај хулиган буде пребијен од полицајца, онда је он "наше дете".

Да ли је неки полицајац прекорачио овлашћења, каже, тек треба да се утврди, јер то не може да се зна у ноћи у којој је био хаос и у којој су у потпуном стампеду неког изударали.

Шапић на све то наглашава и да се зна како је све почело, и додаје да је цињеница да су протести били насилни.

И онда, кад се све то десило, бавимо се тиме да ли је неки полицајац у трку ударио неког више или мање. Никад не бих ударио три пута неког ко лежи, али људи су различитих. Дајте да се бавимо узроком, па ћемо доћи и до тога да ли је неко прекомерно употребио силу, сматра Шапић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести