Сарадња кинеске провинције Хајнан и Војводине све успешнија

НОВИ САД: Сарадња између кинеске провинције Хајнан и Аутономне Покрајине Војводине, поготово у области пољоприрведе, основа је за побољшање сарадње Кине и Србије, а привредници из Србије велику шансу виде у чињеници да ће ова кинеска провинција у будућности бити развијана у слободну трговинску зону.
m
Фото: vojvodina.gov.rs

Ово је један од закључака састанка председника Покрајинске владе Игора Мировића и делегације кинеске провинције Хајнан.

За нас је сарадња с Аутономном Покрајином Војводином изузетно значајна и има пуно простора да та она буде проширена у више различитих области, пре свега у пољоприрведи, култури, туризму. Приликом недавне посете делегације АПВ нашој покрајини сазнали смо да има много простора за сарадњу у погледу вина, које се производи у Војводини, а ми смо заинтересовани да ваша вина промовишемо у нашим хотелима, рекао је председавајући Друштва пријатељства са страним земљама провинције Хајнан Сјао Ђео.

Ово је трећи састанак делегација АПВ и кинеске провинције Хајнан у претходних годину дана, а након потписивања Споразума о сарадњи, већ учињено низ конкретних корака, рекао је Мировић.

Наши произвођачи вина организовали су, уз помоћ руководства провинције Хајнан продају вина на територији Хајнана, а у будућности очекује нас и низ других конкретних видова сарадње. Задивљени смо експанзијом развоја ове кинеске провинције, то је једна од најбрже растућих провинција, а наши прирведници у тој чињеници виде и своју пословну шансу, рекао је Мировић.

Он је навео да ће Војводина и Хајнан у будућности сарађивати у области културе, туризма, развојних института, те подсетио да Кина и Србија већ сарађују у погледу инстрафструктурних пројеката.

Висок степен сарадње Народне републике Кине и Србије полако преносимо и на регионални ниво и то је доказ великог пријатељства двеју земаља и конкретне сарадње, рекао је Мировић.

Представници кинеске провинције нагласили су да Нови Сад има њихову искрену подршку као европској престоници куилтуре, те подсетили да је Хајнан острвска провинција, еколошки освешћена и да је заштита животне средине један од приоритета те провинције.

Аутономна Покрајина Војводина први пут ће наступити на сајамској манифестацији која ће бити организована у Хајнану, када ће се на штанду Војводине представити пољопривредни произвођачи из Војводине.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести