Савет ЕУ усвојио закључке о Србији

ЛУКСЕМБУРГ: Министри спољних и европских послова ЕУ усвојили су данас закључке о Србији и другим земљама у процесу проширења, а одлука о отварају приступних преговора са Албанијом и Северном Македонијом пролонгирана је најкасније за октобар.
eu srbija, tanjug
Фото: Tanjug/S.Radovanović, ilustracija

Савет ЕУ у својим закључцима о Србији наглашава да тренутни статус кво у дијалогу Београда и Приштине није одржив и да је "неопходно да се дијалог настави што пре".

Од Београда се очекује да направи даљи напоре и допринесе успостављању "погодног окружења за вођење дијалога" што, према тексту документа, укључује "међународно и регионално ангажовање" и "уздржавање од потеза који могу бити протумачени као провокација".

Министри ЕУ наглашавају да свеобухватни правнообавезујући споразум мора да реши "сва отворна питања у складу са међународним правом, ЕУ стандардима и да допринесе регионалној стабилности".

Савет изражава жаљење што није било напретка на првом месту у изради статута Заједнице српских општина, али ни и у пуној примени заједничког управљања прелазима, енергетском споразуму, а констатује се да није дошло ни до отварања за саобраћај моста у Косовској Митровици. 

У усвојеним закључцима министри су похвалили, али охрабрили Србију да настави са предузимањем даљих евроинтеграционих корака, настави постигнути напредак у области економских ререформи, као и јачања сарадње у региону.

"Србија је наставила да ради на усклађивању свог законодавства са стандардима (ЕУ) у многим областима. Напредак у области владавине права, основних права као и нормализација односа Србије са Косовом остају основа и одредиће темпо приступних преговора", наводи се у закључцима.

Србија се кроз министаркске закључке позива да се фокусира на убрзање реформе у области владавине права са посебним фокусом на независност и ефиканост судства и борбу против корупције и прања новца. 

Истовремено, власти у Србији су позване да обезбеде услове за слободу изражавања и независност медија.

Министарски закључци позивају и на пуно поштовање фундаменталних права у Србији, уклучујући права најрањивијих групација и националних мањина.

Кроз закључке се подсећа и на важност решавања случајева ратних злочина пред домаћим судовима, као и на пуну сарадњу са Трибуналом у Хагу.

Београд је и овом приликом похваљен због наставка свог ангажовања у регионалним иницијативама и позван да настави досадашње напоре на јачању добросуседских односа.

Позитивно је оцењен и даљи напредак Србије у области економских реформи.

Министри ЕУ позвају Србију да усклади своју трговинску и енергетску политику са ЕУ стандардима, са посебним фокусом на тржиште гаса.

И ове године Савет ЕУ понавља потребу да Србија током свог процеса приступња ЕУ настави усклађивање спољне и безбедносне политике, али и визне политике са ЕУ.

Истовремено, Савет ЕУ поздравља активно учешеће Србије у операцијама и мисијама у оквиру Заједничке безбедносне и одбрамбене политике.

Када је реч о отварају приступних преговора са Албанијом и Северном Македонијом, у закључцима се каже да "имајући у виду ограничено време које је на располагању и важност тог питања, Савет ће се вратити на ту тему како би се донела јасна и садржајна одлука што је пре могуће, а најкасније до октобра 2019. године.

 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести