СДА: Реинтеграција БиХ програмски циљ

САРАЈЕВО: У Сарајеву ће сутра бити одржан Седми конгрес Странке демократске акције БиХ, Бакира Изетбеговића, на којем ће бити усвојена програмска декларација, према којој је примарни циљ те странке Република Босна и Херцеговина са административним центром у Сарајеву.
bakir izetbegovic, Tanjug
Фото: Tanjug

У програмској декларацији стоји да је примарни и дугорчни циљ усвајање устава којим би Босна и Херцеговина била дефинисана као демократска, регионализована, правна и социјална држава под називом Република Босна и Херцеговина, са три нивоа власти државним, регионалним и локалним с градом Сарајевом који је политички, административни, културни и економски центар Босне и Херцеговин.

СДА истиче да ће подржати уставне реформе које су у интересу свих грађана БиХ и које воде јачању функционалне државне структуре и да сва будућа решења морају задовољити принцип пуне равноправности народа и грађана на сваком делу БиХ.

"Поздрављамо одлуку НАТО савеза којом је БиХ позвана да поднесе Први годишњи национални програм (АНП) у оквиру одобреног Акциона плана за чланство у НАТО-у (МАП)”, наводи се у декларацији и додаје да ће та странка учинити све да се важећи закони и донесене одлуке у целости поштују.

Истовремено, декларацијом се одбацују, како се наводи, покушаји који долазе из бх. ентитета РС да се заустави НАТО пут Босне и Херцеговине.

Како пише, СДА ће се залагати за доследну имплементацију пресуда Европског суда за људска права и Уставног суда БиХ, посебно наводећи да ће инсистирати на томе да се до краја имплементирају одлуке Уставног суда БиХ о равноправности народа како би се успоставила симетрична решења у оба бх. ентитета.

“Нећемо прихватити било какве нове поделе, етничке, територијалне или институционалне. Разматрање административно-територијалне реорганизације ФБиХ може бити разматрано искључиво у оквиру реорганизације на простору целе БиХ", пише у декларацији, пренео је сарајевски портал Клиџ.

У документу се посебно истиче да је БиХ мултиетничка држава која мора бити уређена по мери свих њених грађана и народа, уверење да се унутрашњи проблеми и отворена питања могу и треба да решавају кроз дијалог и компромис те спремност да се истраје на ЕУ и НАТО путу.

Што се тиче политичке позиције, СДА је у Програмској декларацији навела да "потврђује позицију бх. народне странке политичког центра отворене за све грађане БиХ који прихватају њене програмске циљеве.

СДА наводи да ће истрајати на реинтеграцији БиХ, јер је Дејтонским мировним споразумом, упркос томе што је заустављена агресија на БиХ, држава добила уређење и унутрашњу структуру с бројним могућностима опструкција и блокада.

Најавилла је супротстављање пропаганди против бошњачког народа наводећи да су већ познате пропагандне методе и лажне оптужбе о екстремизму и радикализму Бошњака, али и борбу против релативизације истине и изједначавања кривица када је реч о агресији на БиХ.

СДА ће, наводи се, инстирати на реформи полицијских снага како би БиХ имала увезане, функционалне и ефикасне полицијске снаге, али и на супротстављању покушајима да се полиција и тужилаштво ставе под политичку контролу и утицај, посебно у поступцима именовања и разрешења.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести