Селаковић: Честитке Трампа и Бајдена нису исте

БЕОГРАД: Министар спољних послова Србије Никола Селаковић оценио је да је Амбасада САД у Србији направила необичну грешку стављајући знак једнакости између честитки које су поводом Дана државности Србији упутили председници Доналд Трамп и Џозеф Бајден.
s
Фото: Tanjug/ MSP

Нормализација односа Београда и Приштине, како ју је видео председник Доналд Трамп у својој прошлогодишњој честитки, и питање такозваног узајамног признања које помиње председник Бајден ни формално-правно а ни материјално не значе исто, па чак ни приближно исто, наводи се у писаној изјави Селаковића достављеној Танјугу.

Селаковић је подсетио да је председник Доналд Трамп и приликом потписивања Вашингтонског споразума био веома спреман да саслуша и уважи гледишта Србије, и да јој, без улажења у питање такозваног узајамног признања, ода признање као фактору стабилности и мотору демократског и економског развоја читавог региона.

Према његовим речима, не само да председник Трамп није инсистирао на такозваном узајамном признању Београда и Приштине већ је био склон да се заједно са Србијом упусти у трагање за иновативним решењима која би истински стабилизовала регион.

У честитки коју смо добили од председника Бајдена та врста расположења се не препознаје, што не значи да нови председник САД, као човек који изузетно добро познаје прилике на Западном Балкану, неће бити наклоњен компромису Београда и Приштине, односно да ће спроводити политику наметања решења која сасвим евидентно не може на трајан начин стабилизовати регион, рекао је Селаковић.

У изјави коју је данас портпарол амбасаде САД у Београду Џејмс Хагенгрубер упутио Танјугу наводи се да "САД и у време бившег председника Доналда Трампа као и садашњег председника Џозефа Бајдена и даље деле главни спољнополитички циљ Србије о приступању ЕУ, а да је нормализација односа са Косовом, уз међусобно признање као основ, одавно препозната као кључ постизања тог циља".

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести