Селаковић: Константан напредак у односима Србије и Француске

БЕОГРАД: Министар спољних послова Никола Селаковић и амбасадор Француске Жан-Луј Фалкони сагласили су се данас да односи између две земље константно напредују.
selakovic
Фото: Tanjug

Селаковић је на састанку констатовао да су политички дијалог и свеукупна сарадња Србије и Француске веома интензивни и да бележе сталан напредак, саопштено је из Министарства спољних послова.

Истакао је да значајан допринос таквим везама дају и лични пријатељски односи председника Вучића и Макрона.

Поручио је да су Србија и Француска стратешки партнери, да су у протеклом периоду додатно продубиле сарадњу у низу области и изразио уверење да ће такав тренд бити настављен и у будућности.

Селаковић је указао и на континуитет сарадње на највишем нивоу током пандемије Ковид-19 и подсетио на обраћање председника Вучића и Макрона, путем видео-линка, на церемонији отварања Париског форума о миру и на веома значајну посету француског министра задуженог за спољну трговину и инвестиције Франка Ристера.

Француска је један од најзначајнијих економских партнера Србије и велики инвеститор у нашу привреду, истакао је Селаковић и с тим у вези изразио је наду се да ће се у наредном периоду додатно интензивирати привредна сарадња, као и да ће бити реализоване нове француске инвестиције у Србији.

Шеф српске дипломатије је казао да је пуноправно чланство Србије у ЕУ један од наших најзначајнијих стратешких спољнополитичких приоритета и захвалио се председнику Макрону и Француској на подршци европском путу Србије.

Изразио је заинтересованост и посвећеност Србије да постане пуноправна чланица Међународне организације Франкофоније и нагласио да је Србија у потпуности посвећена нормализацији односа са Приштином, да за Београд то значи постизање компромисног решења које ће бити одрживо, примењиво и прихватљиво за обе стране, уз примену, како је истакао, свих постојећих договора постигнутих у том процесу претходних година.

Селаковић је подвукао да је од кључног интереса очување стабилности у региону и оријентација земаља Западног Балкана ка што интензивнијој сарадњи.

Говорећи о значају иницијативе "мини шенген", шеф српске дипломатије је објаснио да ће се стварањем јединственог економског простора и олакшавањем слободе кретања људи, робе, услуга и капитала, регион учинити компетитивнијим за инвестирање, да ће обезбедити већу мобилност радне снаге, уштеду у трошковима трговинске размене, као и друге економске, али и политичке бенефите.

EUR/RSD 117.1709
Најновије вести