Селаковић затражио притисак на Приштину

БЕОГРАД: Србија је у потпуности посвећена европским интеграцијама и регионалној сарадњи, казао је данас министар спољних послова Никола Селаковић на 27. Министарском састанку ОЕБС-а и затражио од земаља које посредују у дијалогу Београда и Приштине да изврше утицај на приштинске власти како би испуниле оно што је договорено Бриселским споразумом.
nikola selakovic
Фото: Tanjug (video)
Селаковић је састанку који је одржан путем видео конференције, указао да је ове године настављен дијалог Београда и Приштине, који је био у застоју две године због једностране одлуке Приштине да уведе таксе на робу из централне Србије.
 
Према његовим речима, Србија је била апсолутно посвећена и у доброј вери је приступила обнови дијалога, али истински напредак је немогућ без пуне примене преузетих обавеза из Бриселског споразума, потписаног 2013. године.
 
У том контексту, Селаковић је подсетио да Приштина није формирала Заједницу српских општина пуних седам година.
 
"Формирање ЗСО би обезбедило институционализовану заштиту српској заједници на Косову и Метохији", казао је Селаковић и истакао да тај део споразума чини више од 40 одсто онога што је потписано.
 
Србија очекује, каже Селаковић, да земље које су заинтересоване за успех будућег дијалога и уз чије посредство се он одржава, изврше јасан и одлучан притисак на приштинске власти да коначно и без одлагања спроведу преузете обавезе.
 
Селаковић је говорио и о сукобима у региону ОЕБС-а и у том смислу навео да Србија подржава решавање свих сукоба и похваљује охрабрујуће иницијалне кораке ка стабилизацији и решавању кризе у и око Украјине.
 
Каже и да Србија наставља да снажно подржава рад специјалне мониторинг мисије у Украјини, нарочито у условима пандемије и позива обе стране да омогуће слободу кретања и осигурају безбедност свих мањина на терену.
 
Говорећи о сукобу у Нагорно - Карабаху, Селаковић је поздравио престанак непријатељства и постизање споразума о прекиду ватре под покровитељством Русије.
 
Подсетио је да се ове године обележава 75 година од завршетка Другог светског рата и поручио да је тај светски сукоб и даље лекција како се не смемо понашати у будућности.
 
"Као представник земље која је имала велике губитке, током тог трагичног сукоба, чије последице нису превазиђене ни данас, имам посебну одговорност и обавезу да истакнем да ужаси Другог светског рата никада не смеју да се понове ни у каквом облику", казао је Селаковић.
 
Према његовим речима, ове године се обележава и усвајање значајних докумената ОЕБС-а, који су допринели обликовању међународног поретког који је створен након Другог светског рата.
 
Истиче и да се ове године обележава 45 година од усвајања Завршног акта из Хелсинкија, на основу којег је и настао ОЕБС и који је дефинисао основне принципе и регулисао односе између држава и указује на кршење међународно признатих граница Србије.
 
"Нажалост, догађаји који су уследили, пре свега нарушавање територијалног интегритета држава учесница кроз акте силе, где је повреда међународно признатих граница Србије очигледан пример, опомињу нас да кризе и неспоразуми на простору ОЕБС-а настају управо због селективне примене и непоштовања основних принципа и норми Хелсиншког завршног акта", рекао је Селаковић.
 
Додао је да је зато потребно да све државе уложе додатне напоре да обнове и врате се основним принципима и нормама на којима почива ОЕБС и оценио да су непредвиђене околности подстакнуте пандемијом вируса корона додатно закомпликовале рад ОЕБС-а на терену.
EUR/RSD 117.1527
Најновије вести