Сенат потврдио именовање Ховенијера за амбасадора у Приштини

ВАШИНГТОН: Сенат Сједињених Америчких Држава потврдио је именовање Џефрија Ховенијера за новог амбасадора САД у Приштини.
pristina, tanjug video
Фото: Танјуг (Видео)

Информација о томе објављена је на званичном Твитер налогу америчког Сената.

"Потврђено: Џефри М. Ховенијер изгласан је за амбасадора у Републици Косово", наведено је у објави.

Ховенијер је каријерни дипломата, одраније познат јавности у Приштини будући да је био у тиму специјалног изасланика Уједињених нација за КиМ, преноси Газета експрес.

Радио је и као заменик шефа мисије америчке амбасаде у Анкари, а радио је и у америчкој амбасади у Берлину, Хрватској, Грчкој, Панами, Парагвају и Перуу.

У Вашингтону је обављао дужност директора Службе за спољне послове централне и југоисточне Европе при Савету за националну безбедност и у Бироу Стејт департмента за европске и евроазијске послове где је био задужен за НАТО и Централну Европу.

У јуну 2018. године бивши председник привремених институција Хашим Тачи одликовао га је такозваном "Председничким јубиларним орденом" на 10. годишњицу проглашења независности тзв. Косова.

"Увек ћу бити пријатељ Косова", рекао је Ховенијер тада.

На месту амбасадора у Приштини замениће Филипа Костнета, који му је путем Твитера честитао номинацију.

Именовање двадесетак предложених амбасадора било је блокирано пре три недеље у Сенату, на иницијативу сенатора Теда Круза, који је сматрао да је Бела кућа погрешила одустајући од противљења руском гасоводу "Северни ток 2".

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести