Сервер: Одлука СЛ о изборима може иницирати наставак дијалога

ВАШИНГТОН: Одлука Срба са севера Косова окупљених око Српске листе, да изађу на локалне изборе може иницирати наставак дијалога Београда и Приштине, изјавио је Данијел Сервер, професор вашингтонског универзитета Џонс Хопкинс.
danijel server printscreen
Фото: Youtube Printscreen

"Надам се да би овакав потез Срба са севера Косова могао да изазове укидање такси које су косовске власти увеле на производе из Србије. Од њих није било никаквих користи јер се роба кријмумчари преко илегалних граничних прелаза. Никакву добит нису дале. Косовски премијер Рамуш Харадинај је рекао шта је имао и сада је скоро у потпуности искључен из дискусије. Дошло је време да се поново седне за преговарачки сто", сматра Сервер.

Он у разговору за Глас Америке указује да би одлука да се учествује на изборима за институције на северу Косова могла да утиче на наставак блокираног дијалога Београда и Приштине.

"Наравно, ако Приштина сада одговори суспендовањем такси, или нечим сличним. Могао би то бити корак у том смеру и изразито се надам томе. Додаћу и да се надам да ће идеја о размени територија такође бити у потпуности искључена до момента када се две стране врате за преговарачки сто", рекао је Сервер.

"Делује да Срби са севера Косова схватају да ако бојкотујете изборе - нећете бити заступљени. То вам умањује шансе за било шта", додао је Сервер. 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести