Шешељ: Литијум нам треба више од хлеба, пројекат мора да буде обновљен

БЕОГРАД: Председник Српске радикалне странке Војислав Шешељ рекао је да је одлука државе о обустављању пројекта експлоатације литијума у Јадру погрешна и да мора бити промењена. 
Šešelj Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Александар Вучић је као председник владајуће странке имао утицај да се донесе одлука о забрани експлоатације литијума, али је то погрешна одлука и ако он и влада не промене ту одлуку изугубиће изборе, то је сигурно, рекао је Шешељ за Танјуг.

Он је истакао да су становници Горњих Недељица продали куће и имања за велики новац, изнад њихове стварне вредности и да су се након тога појављивали на протестима против Рио Тинта, рачунајући да ће држава то да им врати.

Литијум је огромно богатство које припада читавом народу, а не тим људима који живе на тим имањима. Они су обештећени много изнад цене и купили су земљу на другом месту. Демагошка је теза да нас ти људи хране, јер они производе за себе и своју породицу и мало тога за тржиште, сматра лидер радикала.

 Шешељ је истакао како је рудна рента од три одсто исувише ниска и заложио се за то да буде повећана на најмање 10 процената, а за неке руде и 20 одсто

Мора Србија да развија рударство и индустрију. Не можемо да дозволимо да кад треба каменолом да се отвори људи демонстрирају и блокирају га, а хоћемо путеве. Отпор тим стварима је споља инструментаилзован, јер у Србији има око 800 еколошких удружења, која примају новац из иностранства, рекао је Шешељ.

Он сматра да експлоатација литијума мора да се обавља по највишим еколошким стандардима и да не сме ни кап загађене воде да оде у Дрину.

Литијум нам треба више од хлеба, јер кад имамо довољно литијума имаћемо запослене људе и хлеба у изобиљу. Али не сме се извести ни грам литијума, него мора овде да буде употребљен за производњу електричних аутомобила и батерија за телефоне, истакао је Шешељ.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести