Шест листа у трци за 30 одборничких места у Пећинцима

Општинска изборна комисија у Пећинцима прогласила је шест изборних листа које ће се надметати за гласове бирача на локалним изборима 24. децембра у тој општини.
Pecinci_-Cenrar-_962-A_Erski
Фото: Dnevnik.rs

Рок за предају изборних листа истекао је 8. децембра, тако да је то коначна листа странака, група грађана и коалиција која ће се наћи на гласачком листићу на Бадњи дан по грегоријанском календару.

Редослед проглашених изборних листа уједно ће бити и редни број на гласачком листићу. Тако ће на првом месту бити листа „Александар Вучић – Српска напредна странка – Социјалиситчка партија Србије – Ивица Дачић”, која је предложила листу од 30 кандидата, колико места има пећиначка скупштина. Осим СНС-а и СПС-а, подршку тој листи пружили су и ПУПС, Покрет социјалиста и Српски покрет обнове.

Под редним бројем два на гласачком листићу биће изборна листа, „Либерално-демократска партија – Борисав Костић”, која има 20 кандидата за одборнике, док ће на трећем месту бити „Српска радикална странка – др Војислав Шешељ“. На четвртом месту биће кандидати изборне листе „Достојанство, без страха – Бата Марковић – Демократска странка и ЛСВ“ – Живко Марковић, која је након исправљања недостатака усвојена од Општинске изборне комисије.

Наиме, ОИК је ту листу с 29 кандидата одбио због неусклађености назива изборне листе и назива коалиције, а одбијено је и 15 потписа грађана тој изборној листи. Иако је коалиција ДС–ЛСВ-а друга по редоследу предала своју изборну листу, услед одбијања и исправљања утврђених недостатака на изборном листићу биће четврта.

И још две листе проглашене су из другог покушаја – „Јединствена Србија – Драган Марковић Палма“ и Група грађана „За Пећинце без корупције“.


Гласање на 30 бирачких места

Одређено је и 30 бирачких места у 15 места те општине на којима ће бирачи имати прилике да искористе своје бирачко право 24. децембра. На локалним изборима житељи општине Пећинци гласаће, осим у Пећинцима, и у Ашањи, Брестачу, Дечу, Доњем Товарнику, Карловчићу, Купинову, Обрежу, Огару, Попинцима, Прхову, Сибачу, Сремским Михаљевцима, Суботишту и Шимановцима.


Јединствена Србија поднела је 6. децембра листу с 15 кандидата за локалне изборе. Изборна комисија у Пећинцима вратила је ту листу на дораду због назива листе: Драган Марковић Палма – „Јединствена Србија“ – домаћински за наше село, јер, како се наводи у образложењу, Законом о локалним изборима прописано је да се назив изборне листе одређује према називу политичке странке која подноси листу, а у назив се може укључити име и презиме лица које политичка странка одреди као носиоца изборне листе, и оставила подносиоцу 48 сати да отклони недостатке. ЈС је испоштовао тај рок и променио назив изборне листе.

Листа ГГ „За Пећинце без корупције“ предата је последњег дана, 8. децембра, али је ОИК ту кандидатуру одбацио и подносиоцу оставио рок од 48 сати да исправи више недостатака које се односе на назив изборне листе, те изјаве о прихватању кандидатуре за два одборничка кандидата с те листе. Након исправљања недостатака, листа с 18 кандидата је наново поднета 10. децембра, а Општинска изборна комисија ју је прихватила и тиме закључила листу за ове локалне изборе.

А. С.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести