Шести дан барикада на северу КиМ, мирно је али напето

На северу Косова и Метохије ноћ је протекла мирно, али је и даље напето.
Радио-телевизија Србије
Фото: Радио-телевизија Србије

РТС преноси да Срби који протестују због хапшења бившег полицајца Дејана Пантића и даље су на барикадама. Косовска полиција не дозвољава прелаз преко Јариња и Брњака. Кризни штаб у Митровици апеловао је да грађани истрају и остану мирни.

Влада Србије данас ће одлучивати о слању захтева Кфору да се обезбеди присуство српских снага на северу КиМ.

Ноћ протекла мирно

Срби остају на барикадама, у знак протеста због хапшења Дејана Пантића и присуства специјалних јединица косовске полиције.

И ова ноћ на северу КиМ протекла је мирно. 

Радун: Изјава да не знају где је Дејан Пантић доказ да Еулекс не контролише ситуацију

Оно што је јуче после разговора са председником Србије изјавио специјални изасланик САД Габријел Ескобар има мало већу тежину него што говоре емисари ЕУ, изјавио је за РТС политички аналитичар Бранко Радун.

"Из изјава Ескобара види се да он схвата озбиљност ситуације и забринутост Срба са КиМ и каже да ће се радити заједно са Србима да се ситуација нормализује. С друге стране, имамо потезе Албанаца који очигледно нису у сагласност са оним што Ескобар говори. Поставља се питање да ли је могуће да они не могу или неће да изврше притисак на Албанце", рекао је Радун.

Сматра да "Србија има јасну и одговорну политику, инсистира на Резолуцији 1244 и повратку наших снага на север КиМ, као и на поштовању Бриселског споразума".

"Изјава шефа Еулекса да они не знају где се налази Дејан Пантић говори да они не контролишу ситуацију и то иде у прилог иницијативи Србије да врати један број припадника безбедносних снага. Ми инсистирамо на ономе што су потписани споразуми и што је у домену међународног права, док Албанци игноришу те споразуме", каже Радун за РТС.

ЕУ инсистира да се уклоне барикаде које су постављене као реакција на нелегална хапшења Срба.

"Барикаде ће бити уклоњене оног тренутка када дође до неког договора. Курти очигледно има подршку у неком центру моћи и у ЕУ и ван ње, јер он стално провоцира неку кризу, па онда као спусти на кратко тензије, до неке нове кризе", рекао је гостујући у "Јутарњем програму" РТС-а политички аналитичар Бранко Радун.

Радио-телевизија Србије

EUR/RSD 117.0769
Најновије вести