Шести протест "Један од пет милиона" одржан у Београду

БЕОГРАД: У Београду је вечерас одржана шеста протестна шестња под слоганом "Један од пет милиона", а њени учесници су поновили раније захтеве.
Protestna setnja/Fonet/Marija Djordjevic
Фото: Фонет/Марија Ђорђевић

Колона је кренула са платоа испред Филозофског факлутета и кретала се Светогорском и Таковском улицом поред РТС-а, затим кроз Кнеза Милоша, Краља Милана и Теразија. 

На почетку протеста, грађанима који су испунили Студентски трг и Васину улицу, обратили су се глумац Бранислав Трифуновић и представница Срба са Косова Рада Трајковић.

Трифуновић је рекао да је из Краљева пешке у Београд кренула група од осам "храбрих" људи који ће стићи у Београд 16. јануара на годишњицу убиства лидера Грађанске инивијативе Оливера Ивановића. У тај поход су, како је навео, кренули као симбол отпора и борбе за земљу без политичких убистава. 

"У среду 16. јануара ћемо се окупити да бисмо се сетили човека који је 20 дана пред смрт рекао ''има нас више'', рекао је Трифуновић и поновио захтев да се открију убице Ивановића.

Он је напоменуо да се протести одржавају и у Крагујевцу и Новом Саду, а од 18. јануара их очекује и у Крушевцу и Ужицу.

"Све нас је више и доћи ћемо до бројке због које ће остати без фотеље", поручио је Трифуновић оценивши да ће они који дођу на "контрамитинг" бити ту због страха и због новца.

Рада Трајковић је у свом обраћању рекла да је Слободан Милошевић "покорио" Србе на Газиместану да би се устоличио, а да то исто ради и Александар Вучић "уз помоћ мафије која је на крају убила и Оливера Ивановића".

"Устоличио је у Београду полиграф правде за Милана Радоичића који је умешан у организацију убиства Ивановића", рекла је Трајковићева и затражила да се Радоичић изручи Приштини.

Она је захвалила владики Григорију на подршци и додала да је владика Теодосије доживео да Српска листа забрани долазак у цркве на божићне празнике.

Организатори протеста и данас су поновили захтеве, међу којима је захтев да се расветли убиство Оливера Ивановића, да се открију налогодавци напада на новинаре и опозиционаре, да се директор РТС-а Драган Бујошевић повуче са функције, као и да опозиција добије пет минута простора у Дневнику РТС-а. 

Први протест пре пет недеља организован због напада на лидера Левице Србије Борка Стефановића.

Учесници протеста дували су у пиштаљке и лупали у бубњеве, носећи различите транспаренте.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести