Сијарто: ЕУ да буде свесна, западни Балкан потребнији ЕУ више него икад

БУДИМПЕШТА: Мађарски министар иностраних послова Петер Сијарто изјавио је данас да Европска унија (ЕУ) мора да буде свесна да је западни Балкан потребнији ЕУ више него икада и додао да када је у питању безбедносна политика, Мађарска може са своје стране да убрза приступне процесе.
s
Фото: Youtube Printscreen

Петер Сијарто је то изјавио током Министарског панела у оквиру Балканског форума који се одржава у Будимпешти, а у којем учествују и министар спољних послова Србије Ивица Дачић, министар спољних послова Северне Македоније Бујар Османи, као и министарка спољних послова Албаније Олта Џачка.

"Што више чланова ЕУ, тиме је ЕУ и јача. За све оне који заговарају да се ЕУ не шири, мислим да они раде на слабљењу Уније", рекао је Сијарто. Додао је да када је у питању процес проширења у оквиру ЕУ, постоји много препрека за земље кандидате.

"Што се тиче Мађарске, када је у питању безбедносна политика, ми можемо да убрзамо ове процесе, јер имамо велику претњу због имиграната и илегалне имиграције", рекао је Сијарто. Оценио је да ЕУ неће моћи да издржи притисак миграната ако не укључи земље западног Балкана у ове процесе. "ЕУ треба да убрза процесе за прикључење и то нема никакве везе са правним аспектима. То је чисто израз политичке воље да ли некога желимо раније или брже да примимо. Не би требало говорити о неким препрекама. Они који су за јачање ЕУ су за бржи приступ нових чланова", оценио је Сијарто.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести