Сијарто: Мађарска и Србија настављају сарадњу

БУДИМПЕШТА: Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто је приликом недавне посете Суботици најавио даљу сарадњу са Владом Србије у кључним пројектима и наставак подршке предузетницима Војводине.
peter sijarto tanjug
Фото: Танјуг/ Раде Прелић

"Поносни смо на то што је у Србији победио председник кога су и Мађари подржали, чак су га и кандидовали", рекао је Сијарто гостујући у емисији Субјектив на ТВ Панон.

Говорећи о изборима у Србији и Мађарској, одржаним 3. априла, Сијарто је рекао да је у обе земље владајућа политичка опција освојила рекордну подршку што омогућава да се настави сарадња између две државе започета у претходној деценији.

"То што је Александар Вучић победио за нас је добра вест. Сматрам да је сада најважније да завршимо започета улагања", рекао је Сијарто и прецизирао да то значи да до 2025. године треба да се заврши модернизација пруге Београд-Будимпешта која ће у скоријој будоћности бити све значајнија.

Мађарски министар спољних послова осврнуо се и на могућу кризу у снабдевању енергентима и увођењу санкција Русији истакавши да је Мађарска у погледу снабдевања нафтом и земним гасном упућена на Русију.

"То није ни политичко, ни филозофско, ни комуникацијско питање, већ једноставна, физичка датост. И Србија је у тој ситуацији. Од европских партнера смо тражили разумевање за то", рекао је Сијарто.

EUR/RSD 117.3179
Најновије вести