Сијарто: Мађарска спрема да Србији обезбеди гас и за следећу зиму

БЕОГРАД: У случају потреба енергетске безбедности Мађарска је спремна и пред следећу грејну сезону да Србији обезбеди и до 500 милиона кубика гаса из складишта, рекао је данас у Београду министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто.
t
Фото: Танјуг/Сава Радовановић

Сијарто је, после разговора са министарком рударства и енергетике Дубравком Ђедовић, рекао да је из Србије у Мађарску Балканским током у 2022. години стигло 4,8 милијарди кубика гаса. 

Он је истакао да се ради о заједничком, партнерски постигнутом резултату, те оценио да је Србија поверљива, фер и коректна земља за снабдевање Мађарске гасом.

Сијарто је истакао да санкције ЕУ земљама наносе озбиљну штету, те да су енергетске санкције у супротности са безбезбедношћу снабдевања енергентима.

Рекао је да је Мађарска добила изузеће од санкција за нафту и гас, па може да их увезе и да има обезбеђено снабдевање.

Србија и Мађарска посвећене даљем развоју сарадње у више сфера енергетике

После данашњих разговора у Београду, министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић и мађарски министар спољних послова и трговине Петре Сијарто, потврдили су приврженост две земље даљем партнерском развоју сарадње у више сфера енергетике.

Саговорници су на конференцији за новинате истаклли значај изградње гасне интерконекције између Србије и Бугарске, што ће и за Мађарску бити једна од опција за снабдевање гасом из Азербејџана.

Ђедовић је истакла да ће Србија радити на јачању своје енергетске инфраструктуре, те нагласила значаја планова за изградњу Панонског коридора за пренос електричне енергије.

Нагласила је и значај диверсификације у снабдевању нафтом преко изградње нафтовода ка Мађарској, за шта су почеле припреме.

Одговарајући на питања новинара, Ђедовић је рекла да се ситуација у Турској после земљотреса будно прати и због ситуације са гасоводом, и додала да постоје тренутно значајне резерве гаса у складиштима у Србији и Мађарској.

Сијарто је истакао да се заједнички ради да се до 2028. удвостручи количина преноса електричне енергије између држава инавео да је сарадња могућа и око нуклеарних капацитета ПАКС 2 и 3 у Мађарској, за које очекује да прораде после 2030. године.

Он је истакао да је сарадња две земље у енергетици одлична и да Мађарска може у случају потреба Србије, као што је у 2022. години већ урадила, да купи и лагерује гас код себе за Србије у количини од 500 милиона кубних метара.

У контексту даље развоја сарадње спомињана је сарадња мађарског државног МВМ-а са Србијагасом и ЕПС-ом. 

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести