Сијарто: Сарадња земаља гаранција за дугорочно снабдевање

БУДИМПЕШТА: Министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто каже да је безбедност снабдевања енергијом једно од најважнијих питања у региону и да сарадња земаља на том плану представља једину гаранцију за дугорочно обезбеђивање потребне енергије.
s
Фото: Tanjug (video)

Током данашњег састанка с министром енергетике Србије Александром Антићем Сијарто је казао да је у интересу обе земље да се обезбеди један правац снабдевања гасом и електричном енергијом од југа према северу.

С Владом Србије у протекло време смо интензивно сарађивали на стварању, односно изграђивању инфраструктуре јужног тока, јер је то веома важно за енергетску безбедност Мађарске, поручио је Сијарто.

Што се тиче снабдевања гасом, Мађарској је веома важно да ГА обезбеди из што више могућих праваца.

Сијарто је рекао да ће гасоводом који ће бити изграђен Мађарска преко Србије набавити шест милијарди кубних метара гаса, те додао да је припрема за градњу тог дела гасовода у Мађарској већ увелико почела.

Додао је и да су Сијарто договорена сва питања везана за конекцију, а да је текст споразума у потпуности усаглашен и да уколико се "Гасрпром" сложи он може ускоро да буде потписан.

Антић је казао да су обе земље доста урадиле да би се пројекат реализовао и да добијемо сигурно додатно снабдевање за нас и цео регион, те да се улази у завршницу пројекта.

Навео је да ће до краја године српски део гасовода бити у потпуности завршен и да је Србија бити спремна да преузме гас из Бугарске и испоручи га Мађарској.

Све ће то дати нови квалитет у региону и сигурно снабдевање гасом, поручио је министар.

Иначе, данашњим споразумом о стратешкој сарадњи између Електропривреде Србије и Електропивреде Мађарске као заједнички циљ наведено је формирање регионалне берзе за електричну енергију, а договорена је и размена електричне енергије, произведене у нуклеарној електрани у Мађарској, као и оне која се производи у хидроелектранама у Србији.

Договорили смо се да удвотручимо могућност односно капацитете размене струје између две земље на високом напону. За обе земље то значи да ћемо створити развојну инфраструкту и захвални смо влади Србије и српским компанијама на томе што су отворене и за ову врсту сарадње у спознаји обостраних интереса, рекао је Сијарто.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести