Сијарто: Што пре укључити Србију у ЕУ

БУДИМПЕШТА: За ЕУ је кључно питање проширења, јер без проширења ЕУ неће бити јака у будућности, а Србија испуњава услове да много пре 2025. године постане чланица, поручио је у Будимпешти министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто.
m
Фото: Youtube Printscreen

"Верујемо да је Србија спремна да отвори преговарачка поглавља која нажалост још нису отворена. Сматрамо, такође, да је процес преговора са Србијом екстремно спор", рекао је Сијартно одговарајући на питање Танјуга шта мисли о идеји француског председника Емануела Макрона о разматрању нових модела функционисања ЕУ, као и по питању политике проширења.

“Када причамо о политици проширења, сматрамо да је то једна од најважнијих политика ЕУ", рекао је Сијарто, после пленарне седнице Заједничке комисије за сарадњу Србије и Мађарске.

Према његовим речима, у процесу проширења Србија требало да буде предводник.

"Прилично сам сигуран да ће избор мађарског кандидата за комесара за проширење дефинитивно побољшати ту ситуацију. У интересу је Европе да прошири ЕУ и европски је интерес да заврши процес интеграција Србије што је пре могуће. Строго смо против става Жана Клода Јункера који је рекао да неће бити проширења пре 2025. Ми смо оштро против тога јер мислимо да је Србија спремна да се придруже много пре тога", поручио је Сијарто.

Каже да ће зато Мађарска наставити да подржава европске интеграције Србије.

"Када је реч о позицији Француске, знамо да је против увећања", казао је он и додао да је још рано говорити одређеним предлозима Француске да ће цео процес бити размотрен, пошто се још не знају сви елементи тих предлога.

Поручио је да, ипак, Србија у будућности може да рачуна на подршку Мађарске - да ће снажно гурати питање проширења, као и да може да рачуна на подршку земаља Вишеградске групе и земаља централне Европе.

"Надамо се да ћемо у будућности убедити Француску да буду по том питању као ми, који смо близу и суседи земаља које треба да се придруже, да то није само мађарски интерес, већ и интерес целе Европе - да увећа ЕУ са Србијом и осталим земљама", закључио је Сијарто.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести