Сијарто: Западни Балкан кључан за европске интеграције

ВАРШАВА: Западни Балкан се не сме посматрати као задње двориште Европе, већ као кључни регион без којег нема напретка ни трансатлантских ни европских интеграција, рекао је данас мађарски министар спољних послова Петер Сијарто на безбедносном форуму у Варшави.
peter sijarto tanjug
Фото: Танјуг/ Раде Прелић

Он је на панелу у оквиру дискусије о стратегији НАТО рекао да није сигуран да су државе западне Европе у потпуности свесне значаја безбедности и стабилности у региону, а један од разлога може бити тај што оне не знају довољно о региону јер су географски далеко од њега, преноси МТИ.

Сијарто је рекао да је контраверзно то што ЕУ није напредовала са интеграцијама, а да се министри западних земаља често жале да земље попут Русије, Кине,Турске и Саудијске Арабије покушавају да изврше утицај на регион.

"Како можемо да победимо у игри ако не изађемо на терен? Ако ЕУ не може да инегрише регион, други ће то учинити", упитао је министар.

Сијарто је похвалио чињеницу да је НАТО примио три земље из региона и додао да је "ЕУ нажалост много спорија у том погледу".

Он је такође скренуо пажњу на опасност миграционих таласа, рекавши да је једна од најважнијих мигрантских рута преко Западног Балкана.

Поновио је да је Мађарска подржава "политику отворених врата" као и проширење ЕУ и НАТО.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести