Симић: Кфор се неће мешати у политичке теме, биће на терену

КОСОВСКА МИТРОВИЦА: Потпредседник Српске листе Игор Симић пренео је данас да је командант Кфора генерал-мајор Франком Федерићи рекао да се Кфор неће мешати у политичке теме, али да ће бити присутни на терену како би могли да спрече евентуалне инциденте.
Simic Igor/YT
Фото: Јутјуб/Игор Симић

Градоначелници са севера КиМ разговарали су раније данас са командатном Кфора после чега су дошли на Јариње и Брњак да информишу грађане о том разговору.

"Оно што је најважније и што треба посебно подвући, јесте да је командант Кфора јасно рекао да се Кфор неће мешати у ове политичке теме, да ће бити присутни на терену како би могли да спрече евентуалне инциденте. Добро знамо да их је било 17, пре свега овде на прелазу Брњак, и да су све изазвали припадници Росу. Исто тако командант Кфора је рекао да Кфор не намеравада насилно да уклања блокаде, то је оно што ми поздрављамо", рекао је Симић за ТВ Мост на прелазу Јариње, а после састанка.

Он је навео да су на састанку инсистирали на томе да Кфор буде присутан, да у складу са Резолуцијом 1244 СБ УН, мониторише и да контролише овај процес, јер смо, како је рекао, у претходном периоду могли да видимо да се припадницу Росу "иживљавају над нашим народом тамо где су усамљени, као што су била тројица Срба која су сакупљала дрва".

"Оно што је важно је да ми морамо да сацувамо присебност, морамо да будемо уздржани, да не наседамо на провокације, јер је оцигледно да Приштина жели да искористи тренутну ситуацију и изазове инциденте. Са друге стране Кфор ће бити на терену, како би могао да контролише ситуацију и спреци евентуалне инциденте, односно да мониторише, како се то албански специјалци до зуба наоружани понашају према српском народу", изјавио је Симић.

Симић подсећа да је ово осми дан протеста Срба на северу Косова и Метохије против намера Приштине "да овај народ стави у гето да се онемогуци слобода кретања".

Градоначелници са севера Косова и Метохије раније данас су са командантом Кфора генерал-мајором Франком Федерићијем разговарали о ситуацији на северу након једностраних потеза Приштине и затражили појачано присуство Кфора на прелазима, посебно на Брњаку.

Градоначелници су од команданта Кфора захтевали и да војници Кфора остану неутрални и делују у складу са резолуцијим 1244 Савета Безбедности Уједињених нација, наводи се у саопстењу градоначелника.

Они су навели да је потребно да се због серије инцидената које су у претходним данима изазивали специјалци РОСУ посебно на прелазу Брњак појача присуство Кфора како би се такви инциденти спречили и сачувао мир.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести