Симић: Напади на имовину утичу на опстанак и повратак Срба

ПРИШТИНА: Српска листа осуђује све нападе на имовину Срба на Косову и тражи већу ангажованост КФОР-а, притом изражавајући разочарење реакцијом полиције на сузбијању крађа и проналажењу починилаца, изјавио је за РТК2 потпредседник Српске листе Игор Симић. 
igor simic
Фото: Tanjug (D. Goll, arhiva)

Симић је у емисији Поглавље рекао да ови напади директно утичу на опстанак и повратак расељених Срба и да се зато морају третирати као приоритет.

“Министарство унутрашњих послова нема слуха да повећа број полицајаца који би могли да одговоре на различите изазове. Чини ми се да ови криминални акти остају на неки начин испод радара Међународних организација и различитих амбасада. Брине нас што у јавности преовладава уверење да напади на Србе могу проћи некажњено", казао је Симић.

Он је додао да су углавном на мети нападача повратничка места са старијом српском популацијом, који су нажалост незаштићени. 

"На пример, за неколико месеци једини српски полицајац у Гораждевцу ће отићи у пензију, у Новом Брду постоји само једно полицијско возило које покрива велику територију, све ово сам предочио министру полиције, али на жалост нема реакције“, казао је Симић.

“Став Српске листе, као и целокупног српског народа је да имамо пуно поверење у председника Александра Вучића, али исто тако верујемо да неће дозволити да било ко врши масовне етничке нападе над Србима, ма где се они налазили на КиМ. Нико са српске стране неће прихватити решење које ће значити гори живот, било ког Србина на КиМ. Немојте да наседате на провокације било ових на КиМ, или оних из централне Србији, као и на приче како је све готово. С друге стране ми је драго да су Срби свесни да нам је потребан договор, да ситуација какву сада имамо није добра, јер не постоји алтернатива дијалогу“, додао је Симић.

Симић каже такође да ће Српска подржати свако решење које значи боља и већа права за Србе на Косову и Метохији.

“То значи више безбедности, апслолутни опстанак и останак на овим просторима, јаче присуство државе Србије на овим просторима, пре свега кроз области здравства, просвете и економског развоја, и то је оно што је председник Вучић рекао у Косовској Митровици почетком септембра. Подсећам, 40.000 наших грађана има одређена давања из буџета Републике Србије, она никада неће заборавити свој народ. Улагања која су најављена износе више десетина милиона евра“, рекао је Симић.

Симић је такође рекао да политичке несугласице међу косовским Албанцима утичу и на живот Срба на Косову.

“Кад год имате политичко комешање унутар албанских партија то се пребија преко леђа Срба. Стварање те саме атмосфере да су Срби увек криви за нешто није добро и то подгрева ситуацију да се дешавају напади какви се и дешавају. Након било какве изјаве која је против дијалога уследи серија напада на Србе“, сматра Симић.

Симић је говорио и о трансформацији КБС у војску, истичући да се став Српске листе није променио и да су они против. 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести