Симић: Не дозволити гетоизацију Срба, повући таксе

КОСОВСКА МИТРОВИЦА: Потпредседник Српске листе Игор Симић изјавио је данас да се не сме дозволити гетоизација Срба на северу КиМ и поручио да излаз из кризе лежи у одлуци Приштине да повуче антицивилизацијске таксе, којима је блокиран нормалан живот свих грађана на КиМ, посебно српског народа.
simic, tanjug/Z.Žestić, arhiva
Фото: Tanjug/ Z.Žestić, arhiva

"Ситуација у којој се налазимо захтева јединство, али и да се покаже да је јасна одлука свих нас да овакво понашање и гетоизација српског народа не сме бити дозвољена, како од нас који овде живимо, тако и од међународне заједнице која у овом тренутку ћути", рекао је Симић за ТВ Прва.

Он је нагласио да је одлука привредника на северу КиМ да затворе своје објекте у виду протеста наишла на подршку грађана и политичких представника Срба на КиМ. 

Симић је додао да ће привредници на састанку, који би требало да почне у 19 часова, донети одлуку о даљим корацима. 

"Оно што у овом тренутку имамо на терену је да Приштина шаље камионе са малом количином робе, што ствара слику гетоизираног српског народа на КиМ и да Приштина између решетака тог гетоа баца парчиће, мрвице хлеба у нади да ће се Срби упецати", рекао је Симић. 

Међутим, како је нагласио, Срби су превише поносан народ да би их купио килограм хлеба или литар зејтина. 

"С друге стране, њихова прича о борби против криминалитета, ту се завршава. На тим камионима се налазе некакви људи који немају никакав сертификат за оно што раде, нема фискалне касе, нема ничега што показује да је то све регуларно, легално и да је под санитарном контролом", навео је Симић. 

Он је додао да нису само Срби бојкотовали ту робу, већ и припадници других заједница, попут Бошњака, Албанаца, Рома... 

"Нису се упецали на намеру Приштине да их на тај начин купи", навео је Симић. 

Он је нагласио и да, док Приштина с једне стране шаље помоћ у виду неколико литара зејтина и килограма брашна, с друге стране врши страшан притисак на српске политичке представнике.

Као пример, навео је подизање оптужнице против бившег министра у привременим приштинским институцијама Ивана Тодосијевића и расписивање потернице за потпредседником Српске листе Миланом Радоичићем. 

Симић је подсетио да је став Српске листе да то представља институционално насиље, "којем неко с једне стране покушава да утера страх у кости свим слободномислећим Србима, а са друге стране жели да одстрани оне најснажније, најјаче борце за слободу српског народа".

"Приштина у претходним периоду навикла да већину политичких представника Срба купи на овај или онај начин. То није успело са Миланом Радоичићем, штавише, подршка коју ужива међу грађанима овде, чак и кад није више присутан, много је већа него што је била раније. То Приштини квари планове за заузимање севера КиМ", рекао је Симић. 

Он је поново апеловао на међународну заједницу да, како је навео, дозове памети усијане главе у Приштини како ситуација не би даље ексалирала.

Симић је нагласио да тренутна ситуација не користи никоме ко жели нормалан и миран живот на простору КиМ. 

EUR/RSD 117.5832
Најновије вести