Симић: Очи Срба на КиМ упрте у Вучића и Војску Србије

БЕОГРАД: Потпредседник Српске листе Игор Симић каже да Срби на КиМ морају да сарађују са КФОР-ом, али да су њихове наде и очи упрте у председника Србије Александра Вучића и Војску Србије.
igor simic
Фото: Tanjug (D. Goll, arhiva)

Он је нагласио да је председник Српске листе и кризног штаба Горан Ракић имао синоћ разговор са командантом КФОР-а, да му је поручио да међу Србима влада забринутост и да уколико Приштина покуша да војно интервенише у српским срединама северно од Ибра нико неће моћи да контролише ситуацију и да спречи грађане да се "голоруки боре за свој опстанак".

"Ми своје грађане позивамо на мир и уздржаност од провокација којих ће неминовно бити са албанске стане. Те провокације морају проћи без икаквог одговора, јер ми немамо тај луксуз да дамо Албанцима разлог да користе силу и упадају у српске средине", рекао је он за ТВ Пинк.

Како каже, у северном делу Косовске Митровице на кућама, локалима, становима, истакнуто је око 3.000 српских застава што је јасна порука да су Срби одлучили да остану и опстану и да сачувају своју луку слободе.

Срби, појашњава, немају поверење у КФОР, јер су стајали по страни више пута када су наоружани специјалци упадали у српске куће, али да се са њима мора сарађивати.

"Њихов мандат је да сачувају мир и безбедност, али мир и безбедност за све грађане ништа мање за Србе него за Албанце", нагласио је Симић.

Подсећа и да је КФОР једина легитимна и легална војна формација која свој мандат црпи из резолуције 1244, чији је потписник и Србија.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести