Симић: Одлука ЕМС да остане на КиМ олакшање за Србе

БЕОГРАД: Енергетска независност и сигурност, како грађана тако и привреде, од огромног је значаја за четири општине на северу Косова и Метохије и вест да Електромрежа Србије остаје на КиМ донела је олакшање Србима, изјавио је данас потпредседник Српске листе Игор Симић.
igor simic
Фото: Tanjug (D. Goll, arhiva)

Симић је за РТС назвао огромном и значајном победом која је остварена у Европској мрежи оператора преносног система за електричну енергију (ЕНТСО).

Он је подсетио на ситуацију из 2009. године када су енергетски зависили од Приштине.

"То је ситуација у којој смо умало били близу хуманитарне катастрофе када је вишедневним искључењем Приштина покушала да Србе стави у немогуће услове за живот. Зато је ова вест са радошћу дочекана међу грађанима на северу Косова и Метохије", рекао је Симић.

Симић је, поводом увођења царине од 10 одсто на производе из Србије и БиХ, рекао да порука коју смо чули од председника Александра Вучића после састанка са немачком канцеларком Ангелом Меркел даје наду да ће се "ова срамна и једнострана одлука убрзо повући".

Он је указао да та одлука наноси огромну штету, како Србима на КиМ, тако и свим грађанима који живе на овим просторима јер је једном политичком одлуком цена основних животних намирница скочила за 10 одсто.

"Зато очекујемо да ће Немачка као значајна чланица ЕУ извршити додатан притисак на Приштину како би она повукла ову одлуку", казао је Симић.

Поводом захтева Приштине за чланство у Интерполу, Симић је напоменуо да косовске институције и сада имају могућност сарадње са Интерполом преко Унмика, тако да овај захтев представља "чисту симболику".

О формирању косовске војске, Симић понавља да Српска има јасан став и да неће то подржати јер је противно резолуцији 1244 Савета безбедности УН и није у интересу српског народа.

"С друге стране тиме се изазива забринутост међу Србима. Сетимо се шта се десило 26. марта када је 200 припадника косовске полиције наоружаних дугим цевима малтретирало грађане и политичке представнике Срба. С разлогом се поставља питање шта ће се десити ако неко пошаље хиљаду или две војних формација на север КиМ. Мислим да до тога не сме да дође и да међународна заједница мора да изврши притисак на Приштину јер би то значило увођење у једну спиралу евентуалних сукоба широких размера, казао је Симић.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести