Симић: Серија крађа и пљачки вид притиска на Србе на КиМ

КОСОВСКА МИТРОВИЦА: Потпредседник Српске листе Игор Симић изјавио је да серије крађа и пљачки на Косову и Метохији представљају још један вид притиска на Србе поред такси које блокирају дистрибуцију српских производа.
igor simic
Фото: Tanjug (D. Goll, arhiva)

Симић је за РТС рекао и да оно што је објавио "Вашингтон пост" о обећању косовског председника Хашима Тачија да ће променити курс када су у питању таксе, представља измишљотину.

Он је подсетио је да су сви чланови владе у Приштини који припадају његовој партији гласали за увођење такси.

Симић је казао да се Тачијева десна рука и предсеник косовске скупштине Кадри Весељи јавно хвалио да је предлог премијера Рамуша Харадинаја био да таксе буду 30 одсто, а његов да то буде 100 одсто.

"То је класична игра доброг и лошег полицајца у којој ће један глумити како ето не мрзи Србе и поштује их као саговорнике, пре свега наш преговарачки тим и председника Александра Вучића, када се говори о преговорима у Бриселу, а с друге стране, Харадинај ће заступати тврду струју која треба да створи такве услове да Србима на КиМ живот буде што тежи", истакао је Симић.

Он је, говорећи о безбедносној ситуацији на КиМ, истакао и нападе који су се десили у Станишору и Горњем Кусцу - серију крађа и пљачки који су доживели Срби у тим крајевима и подсетио да је породица Божидара Денића од 1999. по пети пут опљачкана у општини Ново Брдо, која је мултиетничка општина.

Симић је навео и да је у Горњем Кусцу вербално нападнут свештеник који је кренуо да служи литургију у порти цркве.

"То је је још један вид притиска на Србе на КиМ поред такси који блокирају дистрибуцију српских производа, посебно онима који живе јужно од Ибра", рекао је Симић.

Наводи се да ће делегација Српске листе, предвођена председником Гораном Ракићем, данас отпутовати у Бањалуку на прославу Дана Републике Српске како би пренели поздраве руководству и народу РС од Срба са КиМ.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести