Симић: Срби мирно протестују, Росу изазива инциденте

КОСОВСКА МИТРОВИЦА: Потпредседник Српске листе Игор Симић поручио с административног прелаза Брњак да Срби са Косова и Метохије мирно протестују на прелазима због једностраних потеза Приштине и истакао да су за све инциденте који су се догодили у протеклих недељу дана одговорни припадници специјалних јединица Росу.
Simic Igor/YT
Фото: Јутјуб/Игор Симић

Симић је прецизирао да Срби протестују јер је угрожено њихово право на слободу кретања, као и њихова безбедност због бројних припадника тих јединица на Јарињу и Брњаку.

Ту пре свега морам да нагласим да је народ одговорио на позив, пре свега председника Александра Вучића, али и председништва Српске листе, да остане миран и сталожен, да не наседа на провокације којих је било сијасет, поручио је Симић, преноси Косово онлине.

Како наводи, провокација припадника специјалних полицијских јединица је било толико у последњих седам дана, да не могу да се попамте.

Прво два теренска борбена возила, када су ушла на територију општине Зубин Поток, са околних српских кућа су специјалци скидали и уништавали српске заставе. Након тога су се позиционирали овде у непосредној близини Брњака и њих неколико је пуцало у уличну расвету, иако за то апсолутно није било никакве потребе, подсетио је Симић.

Како је додао, иза тога су грубо претучена тројица Срба који су само спремали огрев за своје породице у засеоку Копиловиће.

Том приликом су уништавали и приватна возила која су се налазила у близини, неколико километара удаљена од места где Срби протестују. Уништавали су и грађевинска возила, која су претрпела велику штету јер су секли све каблове и сву хидраулику, истакао је Симић.

По његовим речима, исти ти припадници специјалних полицијских јединица Косова су уништили и приватно возило Љубе Гаљка из Зубиног Потока, које је било паркирано испред његове куће.

Припадници Росу су приликом кретања уништавали и возила тако што су кундацима пушака ломили стакла, жмигавце и фарове. Просто, хтели су да нанесу штету имовини овог народа. Оно што је важно напоменути јесте да Срби на све те провокације нису реаговали и то је најважније, поручио је Симић.

Истакао је да је посебно опасно што је у претходних седам дана три пута дошло до самоопаљења, односно пуцања из ватреног оружја од стране припадника Росу, без икаквог повода, приликом уласка и изласка из возила.

То је узнемирило грађане, јер се ради о људима који би требало да знају како се понашају са ватреним оружјем које им је дато у руке, рекао је Симић.

Он је подсетио и да се догодила једна, такорећи, "талачка ситуација", када су припадници Росу на Брњаку ухватили младића Стефана Пантелића и везали га.

Пропитивали су га и вршили психичко насиље над њим. Тај момак се налазио у дворишту своје куће, навео је Симић.

Догађаји које је побројао, каже, најбоље говоре о ситуацији на терену.

Треба поставити просто питање када неки представници међународне заједнице позивају две стране на суздржаност, које су то две стране. Ова која изазива инциденте и спроводи насиље? И шта то треба да ураде Срби? Да се Стефан не налази у свом дворишту или да Срби не паркирају своја возила у свом дворишту или шта то треба да ураде Срби како припадници Росу не би шенлучили, пуцали у уличу расвету или користили ватрено оружје?, упитао је Симић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести