Синод СПЦ: Апел власти у Црној Гори да престане са прогоном Цркве

БЕОГРАД: Синод Српске православне цркве најоштрије је данас осудио хапшење епископа будимљанско-никшићког Јоаникија и седморице свештеника, као и најновији прогон СПЦ у Црној Гори, апелујући на власти у тој земљи да прекину са прогоном Цркве.
spc
Фото: Tanjug/D.Goll, arhiva

Синод сматра да црногорске власти" под лажним изговором борбе са вирусом корона, користе прилику за обрачун са СПЦ и њеним верним народом".

Апелује се на власт у Црној Гори да се прекине са прогоном Цркве и да коначно почне да се понаша у складу са цивилизацијским нормама, по којима је слободно исповедање вере, како наглашавају, једно од најважнијих права сваког појединца.

Истовремено, Синод је изразио и велику забринутост због заоштравања ситуације у Црној Гори.

Како се наводи у саопштењу, Синод СПЦ се нада да ће српски народ, као и до сада, поступати мирно и да неће одговарати на провокације власти која, како наводе, очигледно жели сукоб за који би оптужила СПЦ и њене вернике.

"Свакоме ко је разуман и добронамеран јасно је да у овим тренуцима треба сачувати присебност и разборитост, а пре свега треба се молити Богу да у Црној Гори завлада мир и да недужни владика Јоаникије са својим свештеницима буде одмах пуштен из притвора", поручује Синод у саопштењу достављеном медијима.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести