Скот: Не видим какву би корист народ имао од бојкота избора

БЕОГРАД: Одлазећи амерички амбасадор у Београду Кајл Скот изјавио да не види какве користи народ Србије има од бојкота предстојећих избора и оценио да би бојкот за последицу вероватно имао одузимање могућности избора грађанима.
skot
Фото: Танјуг/ Сава Радовановић

"У крајњој линији, то је унутрашње питање Србије, али исход би могао утицати на углед Србије у свету", рекао је Скот у опроштајном интервјуу за данашњи београдски Данас.

Он је нагласио да САД почивају на постулату да легитимност власти проистиче из воље народа.

"Слободни и фер избори су крајњи арбитар воље народа. Изабрани парламент је право место за расправу о свим проблемима и ту мора бити места да се чују мишљења и ставови свих странака", рекао је Скот.

Он је оценио да су у Србији у току "важни разговори у којима се постављају легитимна питања о злоупотреби парламентарне процедуре, исправности бирачких спискова, немогућности да се гласови опозиције чују на телевизији са националном фрекфенцијом".

"О свим овим питањима потребна је отворена и целовита расправа. Ми бисмо поздравили кораке који би озбиљно схватили примедбе опозиције, цивилног друштва и међународних организација попут ЕУ и ОЕБС-а, и увели даље реформе", рекао је Скот.

Коментаришући могућност постизања споразума између Београда и Приштине пред изборе на КиМ, у Србији и САД, он је рекао да могућност увек постоји, али је упозорио да би последице неуспеха биле исувише озбиљне за будућност "народа и Србије и Косова".

"Ни једна ни друга земља не могу постићи своје стратешке циљеве уколико претходно не нормализују своје међусобне односе", рекао је Скот.

Он је додао да је "сваки дан без споразума корак даље од стабилне будућности за којом чезну оба народа" и да сваки дан без споразума наводи омладину да напушта домове како би могла да оствари свој пуни потенцијал ван региона.

Скот је у интервјуу за Данас такође оценио да је именовање Метјуа Палмера за америчког специјалног представника за Балкан важан сигнал да САД желе да учине све што је у њиховој моћи да помогну Београду и Приштини да постигну такав споразум од којег ће обе стране имати користи, који ће бити трајан и допринети стабилности целог региона.

"Уз његову помоћ, али претежно уз помоћ мудрости и храбрости политичких лидера у Београду и Приштини, доћи ће и тај дан. Што пре, то боље", рекао је Скот.

Осврнуо се и на стање у медијима, тврдећи да "бројна истраживања указују на масовну појаву пласирања искривљених чињеница када је у питању извештавање о Русији у поређењу са САД, што се не односи само на таблоиде, већ и на РТС и озбиљне новине попут Политике".

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести