Скот: САД желе да Косово укине таксе

БЕОГРАД: Наша порука је јасна: САД желе да Косово укине таксе како би се дијалог с Београдом поново покренуо, изјавио је одлазећи амбасадор САД Кајл Скот у интервјуу за данашњи Курир.
kajl skot
Фото: Tanjug (D. Kujundžić, arhiva)

Коментаришући медијске наводе о томе да је немогуће да светска сила попут САД није могла на нађе начин да примора косовску власт да укине таксе, Скат каже да тако говоре они који не могу да прихвате да је Косово независна и суверена земља.

"Ми не можемо да приморавамо ни Косово, ни Србију", казао је амбасадор и поновио да је сада најбитније да Приштина добије нову владу, да се укину таксе на робу из Србије и БиХ и да се дијалог настави.

Како је рекао, САД су ту као партнер, који подржава процес нормализације између Београда и Приштине и учиниће све да охрабре и омогуће обема странама да до договора дође.

Каже и да је то у интересу народа и у Србији и на Косову, али и целог региона, ЕУ и САД.

На питање колико новоименовани специјални представник САД за западни Балкан Метју Палмер може да допринесе решењу косовског питања, казао је да ће Палмер настојати да САД појачају дипломатске напоре у подршци миру, стабилности и напретку у региону и усредсредити се на интеграцију држава западног Балкана у европске институције.

Скот је додао да Палмер, иначе, веома добро познаје регион, Србију, али и проблем Косова, те да је уверен да је он идеална особа да допринесе нормализацији односа између Србије и Косова.

Упитан колико се и у ком смеру Србија променила за претходне три и по године које је провео у Србији, амбасадор је рекао да су економски односи Србије и САД напредовали у протеклом периоду, а да Србија напредује на путу ка пуноправном чланству у Европској унији, али и да треба снажније да ради на унапређењу владавине права, бољој ефикасност правосуђа, већој слободи медија.

Подсетио је да су америчке инвестиције достигле су четири милијарде долара, да је захваљујуци томе отворено готово 20.000 радних места.

На питање у чему се Србија може још поправити и шта нам то недостаје, рекао је да, као и у САД, Србији недостаје ефикасан дијалог између разних политичких страна, па треба још да се ради на стварању атмосфере да се у друштву могу чути различити ставови, чак и ако се не подударају са политиком владајуће већине.

О сарадњи са председником државе Александром Вучићем и Владом Србије Скат је рекао да је била коректна, професионална и, како он оцењује, плодна.

"Он је увек био доступан за мене и друге америчке званичнике. О свему смо отворено разговарали. Мислим да смо се разумели око опредељења САД и Србије за рад на миру и стабилности у региону, за напредак билатералних односа и за даљи напредак Србије у правцу ЕУ. Србија је изабрала стратешки циљ придруживање ЕУ, а то је стратешки циљ који САД подржавају и желе да помогну Србији и лидерима Србије на том путу", прецизирао је Скот.

Упитан како гледа на чињеницу да немали део грађана Србије и даље има више негативна него позитивна осећања у односу према САД, првенствено због НАТО бомбардовања те како то променити, Скат је рекао да то добро зна и да би се можда и он на њиховом месту исто осећао, али да ни Србија ни Сједињене Државе не могу да врате време уназад.

"Оно што можемо је да 1999. годину посматрамо у широј перспективи. Покушавао сам да подсетим да су односи САД и Србије кроз историју углавном били одлични, а да изузетак представљају деведесете године и дешавања за време Милошевићевог режима. Две деценије су прошле од тада. Крајње је време да кренемо напред и побољшамо наше односе, а имамо веома добру основу за такав напредак. Делимо заједничку визију да Србији припада место у Европској унији", рекао је Скат.

Приметио је да није лоше да се понекад подсетимо снажних историјских и културних веза које блиско спајају Србију и САД, а као модела за будућност.

На питање колико су реалне шансе да председник САД Доналд Трамп посети Србију, амбасадор је рекао да нема конкретан одговор на то питање, али да би му било веома драго да амерички председник дође у посету.

Скот је, будући да се његов мандат ближи крају, рекао да му је била да обавља ту дужност и да је поносан што је радио са тако дивним људима - и Американцима и Србима - посвећеним унапређењу српско-америчких односа.

"Понећу одавде позитивне утиске и сећања на леп, али и интензиван део мог живота који сам провео у Србији. Тешки и негативни утисци су део мог посла, па се на њих не треба посебно освртати", закључио је Кајл Скот у интервјуу за Курир.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести