Скупштина Црне Горе усвојила резолуцију о забрани негирања геноцида у Сребреници и одлуку о смену Лепосавића

ПОДГОРИЦА: Седница црногорског парламента завршила је данашње заседање одлуком о смени министра правде Владимира Лепосавића, усвајањем резолуције о забрани негирања геноцида у Сребреници и Буџета за ову годину.
podgorica pixabay
Фото: pixabay.com
Одлуке о смени Лепосавића и резолуцији о Сребреници донете су већином гласова, уз подршку најутицајније опозиционе ДПС Мила Ðукановића, чији посланици су прекинули вишенедељни бојкот парламента.
Сви посланици ДПС су на седницу дошли нешто мало пре гласања о резолуцији о Сребреници и захтеву за смену Лепосавића.
Црногорски парламент усвојио је већином гласова резолуцију о Сребреници, на предлог опозиционе Бошњачке странке. "За" је гласало 55 посланика, 19 "против" и седам је било "уздржано".
Резулиција је усвојена уз подршку посланика најутицајније опозиционе ДПС, чији посланици су вечерас прекинули бојкот парламента и у салу ушли у тренутку изјашњавања о амандманима о том предлогу.
Образлажући амандмане дела коалиције “Мир је наша нација-Демос” и Бранке Бошњак (ДФ) Момо Копривица је рекао да им је циљ био да се до краја разјасни оно што су основни цилејви који треба да се псотифну овом Резолуцијом :
“Иако су биле искрене дискусије предлагача Резолуције, мислим да неће бити проблема у прихватању ових амандмана”, рекао је.
Ервин Ибрахимовић (БС) је у одговору Копривици рекао да прихвата амандман број пет, наводећи да је јасан и да се кривица не може приписати једном народу, већ да је кривица индивидуална.
Резолуцијом о Сребреници се изражава саосећање за све жртве током рата на простору бивше Југославије и њихове породице.
Посланици ДФ-а тражили су амандманима брисање речи "геноцид" и инсистирали на речи злочин и осуду "свих злочина у БиХ и на простору бивше Југославије".
Иако је скупштински Одбор прихватио те амандмане, они су гласањем одбијени.
Ибрахимовић је раније рекао да је циљ резолуције демократизација црногорског друштва и помирење у региону, да се забрани јавно негирање геноцида у Сребреници, те да се пренесе порука да резолуција није уперена ни против једног народа.
Опозив Лепосавића тражио је премијер Здравко Кривокапић због министрове изјаве о негирању наводног геноцида у Сребреници.
Претходно је парламент усвојио Буџет за ову годину и још нека законска акта.
Лепосавић је смењен са 43 гласа "за", 27 "против" и 10 "уздржаних".
Лепосавић је смењен гласовима опозиције и чланице владајуће већине УРА Дритана Абазовића.
Посланик ДФ-а Славен Радуновић оценио је да је тим чином изневерена воља народа изражена на изборима 30. августа, и поручио: „Срећан вам ДПС“.
Радуновић је најавио бојкот рада Скупштине због ове одлуке док се не утврде наредни кораци тог савеза.
"Десила се велика превара гласача од 30. августа. Направљена је непринципијелна коалициијна ДПС-а и ђелова Владе Црне Горе и због тога позивам овог момента све који су добили гласове 30. августа грађана Црне Горе да се ослободимо ДПС-а и са њиима не градимо Црну Гору да се у најкраћем року скупимо и донесемо одлуку шта ћемо даље јер смо сви и даље живи и здрави...", рекао је Радуновић.
Рекао је и да грађани нису очекивали да ће ДПС у парламенту смењивати министра актуелнен владе.
"До тада, док се не договоримо о томе нећемо улазити више у пленум. Ако било ко овде има нову већину само изволите са њима. Ко хоће са Фронтом може са нама да се договори о свему. Ово исто важи и за парламент и за руководство парламента у случају да се оглушите о ово што вам говоримо. Сада ресетујемо стање на нулу и тражимо нови договор", рекао је Радуновић.
Иначе, током јучерашње расправе о захтеву Кривокапића за смену министра Лепосавића у парламенту су пале тешке речи и увреде.
Премијер је у завршном обраћању посланицима поручио да су "политички лицемери, лажови и да су неморални".
Претходн је током јучераашње расправе посланик ДФ-а Милан Кнежевић поручио је Кривокапићу даа, како год се данашња седница парламента завршила и какво год буде гласање о опозиву министра Лепосавића, он више неће бити премијер црногорске владе.
EUR/RSD 117.1527
Најновије вести